1958: Pelé és társai felszambáztak a dobogó tetejére

Ch. Gáll András

2014. május 31., szombat 08:23, frissítve: csütörtök 17:42

Pelé egyik-másik gólja a mai napig elkábítja az embert, sokan az 1958-as brazil válogatottat tartják a történelem legerősebb válogatottjának. Csupán két-három másik brazil tizenegy, no és a magyar Aranycsapat versenghet velük.

Az 1958-as világbajnokság rendezéséről a FIFA nyolc évvel korábban, Rio de Janeiróban, az 1950-es vb idején döntött, Svédországnak nem volt ellenfele, közfelkiáltással nyerte el a rendezést. Boldog békeidők! Amikor még lasszóval fogták a rendezőt, amikor a korrupciónak egyszerűen nem volt értelme, amikor még nem volt üzlet a rendezés...

Ez a triumvirátus nem lett történelmi...

Magyarország egy triumvirátus (Baróti Lajos, dr. Lakat Károly, Sós Károly) irányításával vett részt a világbajnokságon, amelyen – elméletileg – három kivételtől eltekintve pályára küldhette volna az Aranycsapatot. Ez a három kivétel a három „disszidens”, Puskás Ferenc, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán volt. Hiszen Grosics Gyula 32 évesen remekül védett a Tatabányában, Buzánszky Jenő egy évvel idősebben kihagyhatatlan a Dorogból, Lantos Mihály még csak 30 éves, oszlopa az MTK-nak, Bozsik József (32) nélkül nincs Honvéd, Budai II (30) dettó, Hidegkuti Nándor (36) kirobbanó formában játszik az MTK-ban. Bocsánat, ketten már leléptek a színről: Lóránt Gyula 1955-ben volt utoljára válogatott, a svédországi vb idején már talponállóját vezette, Zakariás Józsefnek pedig a berni döntő egyben a búcsút is jelentette a válogatottól, Sebes Gusztáv állítólag sohasem tudta megbocsátani neki, hogy a németek elleni finálét megelőző éjszakát a solothurni Hotel Krone egyik hölgyalkalmazottjának ágyában töltötte...

Hogy gyenge volt-e ez a válogatott vagy erős, azt utólag már nehéz eldönteni. A későbbi döntős Svédországtól csak 2-1-re kapott ki a csoportban, Walesszel 1-1-et játszott, Mexikót meg egyenesen 4-0-ra lelépte. Az összeállítás (Grosics – Mátrai, Sipos, Sárosi – Bundzsák, Berendi – Sándor, Bozsik, Hidegkuti, Tichy, Fenyvesi) nem is olyan rossz, sőt, később Budai II, Szojka, Kotász és Bencsics is szóhoz jutott.

Szolidaritás Nagy Imrével

A politika kőkeményen jelen volt Svédországban. Izraellel senki sem volt hajlandó kiállni, ezért úgy tűnt, mérkőzés nélkül bejut a zsidó állam a 16-os döntőbe, de a FIFA végül úgy döntött, hogy legalább egy selejtezőt játszania kell. Ezt azonban Wales ellen otthon és idegenben is 2-0-ra elbukta. A sors iróniája, hogy Magyarország éppen Walesszel került össze, s a csoportmeccsünket június 8-án vívtuk Sandvikenben – vb-minimumrekordot jelentő 2823 néző előtt. Az ok nem érdektelenség volt, hanem bojkott: előző napon végezték ki Kádár pribékjei Nagy Imrét, s a derék sandvikeni svédek tiltakozásul nem mentek ki a mérkőzésre. A FIFA – ki tudja, milyen megfontolásból – húszezres hivatalos nézőszámot kürtölt világgá...

A csoportban pontszámegyenlőség alakult ki Magyarország és Wales között, s bár hárommal jobb volt a gólkülönbségünk, a szabályok értelmében megismételt meccsen kellett dönteni a továbbjutásról. És Malmőben, 4000 néző előtt, a szovjet Latisev bíráskodása mellett 2-1-re alulmaradtunk, s kiestünk. (Négy évvel később ugyanez a Latisev vezette – és csalta el – a Csehszlovákia–Magyarország vb-negyeddöntőt a chilei Rancaguában...)

Szóval nekünk, magyaroknak nem termett babér Svédországban, a hatodik világbajnokság Brazíliáról, és egy 17 éves fekete srácról, Peléről szólt. Pedig ennek előzőleg elenyésző volt a valószínűsége. Brazília ugyanis csak véres verejtékkel jutott ki a svédországi vb-re, a Peru elleni selejtező halovány eredménye (Limában 1-1, odahaza sovány 1-0) Osvaldo Brandao szövetségi kapitány állásába került. Jött Vicente Feola, és meg sem állt a világbajnokság megnyeréséig. Az osztrákokat úgy verték 3-0-ra a csoportban, hogy a döntőbeli csodacsapatból akkor még Djalma Santos, Zito, Garrincha, Vava és Pelé még hiányzott, s utóbbi még az angolok elleni döntetlen alakalmával is csak a kispadon ült. Aztán a Szovjetunió ellen bemutatkozott a göteborgi közönségnek – Garrinchával együtt –, de még mindig nem ő volt a meccs hőse, hanem a minden idők legjobb kapusának, Lev Jasinnak két gólt vágó Vava. (Csak zárójelben jegyezzük meg: harminckét olyan mérkőzést játszott Brazília 1958 és 1966 között, amikor Garrincha és Pelé egyszerre a pályán volt, ezeken egyszer sem kapott ki, 28-at megnyert négy döntetlen mellett...)

Pelé, Pelé, Pelé

A negyeddöntőben aztán Pelé berúgta élete első vb-gólját, 1-0-ra verte Brazília a bennünket kiejtő Walest. Pelé gólja – a labdát a tizenegyes ponton a kapunak háttal vette át a levegőben, átemelte a rátámadó Mel Charles fölött, majd egy pattanás után a jobb sarokba vágta a labdát. Ma is szájtátva nézzük a csodát.

Az elődöntőben Pelé mesterhármast lőtt Franciaországnak az 5-2-es győzelem közben, nézzük a gólparádét:

A döntőben ugyanez volt az eredmény Svédország ellen, ekkor a fekete Gyöngyszem „csak” kétszer volt eredményes. Így hat góllal fejezte be élete első világbajnokságát, Brazília 5-2-re verte Svédországot, és az első, mindmáig egyetlen válogatott lett, amely dél-amerikaiként Európában világbajnok tudott lenni.

A mérkőzésről köteteket írtak már, de nem lehet betelni Pelének az 55. percben lőtt góljával. A balról beívelt labdát a 16-oson belül mellre vette, átemelős csellel megbolondította Gustavssont, majd mielőtt a labda leesett volna, a jobb sarokba lőtt. A világbajnokságok történetének egyik legszebb gólja.

A brazilok mellett egy márrákesi (Marokkó) születésű, 25 éves francia volt a világbajnokság hőse, bizonyos Just Fontaine. A bronzérmes franciák centere hat meccsen tizenhárom gólt szerzett, ennél többet soha, senki sem egyetlen világbajnokságon. Fontaine termékenysége szédületes volt, 21 válogatottsága alatt 30 gólt ért el, kár, hogy egy súlyos sérülés rövidre szabta pályafutását.

Pelé bemutatkozik a világnak
1958, Svédország
Csapatok száma: 16
Döntő: Brazília–Svédország 5-2 (2-1)
Stockholm, Rasunda Stadion, 51 800 néző. Vezette: Guigue (francia)
Brazília: Gilmar – D. Santos, Bellini, Orlando, N. Santos – Didi, Zito – Garrincha, Vava, Pelé, Zagallo. Szövetségi kapitány: Vicente Feola
Svédország: Svensson – Bergmark, Parling, Gustavsson, Axbom – Gren, Börjesson, Liedholm – Hamrin, Simonsson,Skoglund. Szövetségi kapitány: George Raynor
Gólszerzők: Vava (9., 32.), Pelé (55., 90.), Zagallo (68.),  ill.Liedholm (4.), Simonsson (80.)
Bronzmérkőzés: Franciaország–NSZK 6-3
Gólkirály: Just Fontaine (francia) 13 góllal

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.