Fulladásveszélyes játszószőnyegeket találtak

MTI

2016. július 26., kedd 11:39

Fulladásveszélyes játszószőnyegeket talált a fogyasztóvédelmi hatóság, laboratóriumi vizsgálatnál az ellenőrzött tizenkétfajta játszószőnyegből hétnél az előírt húzóvizsgálat során darabkák váltak le – közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kedden az MTI-vel.

A húzóvizsgálatnál azt ellenőrzik, hogy a kisgyermek a játszószőnyegből – azt harapdálva, rágva, illetve a kezével húzva – le tud-e választani olyan kis részeket, amelyek akár fulladást vagy maradandó károsodást okozhatnak.

Egy termék az akusztikai követelményeknek sem felelt meg, miután a játszószőnyegek zenélő részei által kibocsátott hang ereje a megengedettnél nagyobb volt, ami halláskárosodást idézhet elő.

A tájékoztatás szerint a kifogásolt termékek Kínából és Malajziából érkeztek, illetve egy azonosíthatatlan származású volt, márkaneveik: Eva Puzzle Mats, Sun Ta Toys és Baby Mix.

Hangsúlyozták, hogy a hatóság a nem biztonságos termékeket kivonatja a forgalomból.

Az évek óta rendszeresen tapasztalt hiányosságok miatt a gyermekjátékok továbbra is kiemelt szerepet kapnak a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálati programjában – olvasható az NFH közleményében.

Legolvasottabb cikkek