Gyerekjátékokat nyilvánított veszélyesnek az NFH

MTI

2016. június 14., kedd 15:56

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a boltokban kapható gyermekjátékokat vizsgálta. A 83 játékból 25 veszélyesnek bizonyult, ezért kivonták őket a forgalomból – közölte az NFH az MTI-vel kedden.

A hatóság 51-féle műanyag játékot – játékbabákat, fürdőjátékokat – és 32-féle fajátékot vizsgált. A műanyag játékok közül a szakemberek 21-félében találtak tiltott lágyítószert, amely a kisgyermek szájában a nyállal kioldódhat, és a szervezetbe juthat.

A szakemberek a vizsgált 21-féle színezett fajáték festékében nem találtak a vonatkozó határértéket meghaladó veszélyes nehézfémet, például ólmot, kadmiumot vagy krómot.

A háromévesnél fiatalabb gyerekeknek készült fajátékokról leválhatnak a kis részek, és lenyelve, illetve belélegezve fulladást okozhatnak, ezért nagyon fontos ezeknek a játékoknak is a szigorú ellenőrzése. A hatóság ezért mechanikai szempontok alapján is megvizsgált 17-féle fajátékot, amelyből 4 nem felelt meg a követelményeknek, mert vagy eleve tartalmaztak kis darabokat, vagy pedig a vizsgálatok során váltak le a kis részek.

A veszélyes játékokra vonatkozó intézkedéseket az NFH megtette, az érintett játékok listája a hatóság honlapján található.

Legolvasottabb cikkek