Gyomirtót találtak a német sörökben

2016. február 27., szombat 09:12

Tizennégy különböző, Németországban értékesített sörben találtak gyomirtóra utaló rákkeltő anyagokat.

A kutatást a müncheni környezetvédelmi intézet végezte, mely kis mennyiségű glifozátot talált mind a tizennégy bevizsgált, népszerű német sörmárkában – írja a Russia Today a Der Spiegelre hivatkozva. Az említett növényvédő szert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a potenciálisan rákkeltő anyagok listájára tette még a múlt évben. A német lap megjegyzi, hogy a glifozát mértéke nem lépheti túl az ivóvízben a literenkénti 0,1 mikrogrammot.

Népszerű sörökben is kimutatták a gyomirtót

A legnagyobb glifozátmennyiséget – 29,74 mikrogrammot – egy liter Hasseröder nevű sörben találták, a legkevesebbet pedig egy liter Bavarian Augustinerben, ami 0,46 mikrogrammal a legbiztonságosabbnak számít a vizsgált minták közül.

A széles körben ismert Beck’s nevű sörben 5 mikrogrammra bukkantak. Még két német sör glifozáttartalmáról derültek ki adatok: míg a Paulaner Weissbierben 0,66, addig az Erdinger Weissbeirben 2,92 mikrogrammot mértek.

Nem jelent kockázatot az egészségre

A Német Sörgyártók Szövetsége (BfR) azonban úgy ítéli meg, hogy a kutatás eredményei nem hitelesek, és arra hivatkoznak, hogy olyan széles körben használják a növényvédő szert a mezőgazdaságban, hogy szinte már bárhol előfordulhat. A szövetség szerint a sörökben talált glifozát mértéke nem jelent kockázatot az emberi egészségre.

Egy felnőtt embernek legalább ezer liter sört kellene meginnia ahhoz, hogy az egészségre káros mennyiségű adag jusson a szervezetébe. A BfR azt is hozzáteszi, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint a literenkénti 30 mikrogramm semmilyen egészségügyi veszéllyel sem jár.

Az adatok egyébként épp a legrosszabbkor kerültek nyilvánosságra, mivel ebben az évben ünnepli Németország a sörtisztasági törvény 500. évfordulóját.