Megalapozatlan gyógyhatások reklámozása miatt bírságoltak

MTI

2016. október 21., péntek 12:28, frissítve: péntek 12:42

A Gazdasági Versenyhivatal szerint a Földelni Jó Kft. megalapozatlanul reklámozta gyógyító és más kedvező egészségi hatásokkal a Geo-Connect Pad és a Geo-Connect Bed termékeket, illetve a Földelni Jó Kft. és az Echo Hungária TV Zrt. burkolt reklámot tett közzé az Elektrosokkk műsorban az Echo TV csatornán.

A GVH közölte: a jogsértések miatt a Földelni Jó Kft.-re 600 000, az Echo Hungária TV Zrt.-re 500 000 forint bírságot szabott ki, és megtiltotta a jogsértő gyakorlat folytatását.

A versenyhivatal vizsgálta a Geo-Connect Pad (alátét) és a Geo-Connect Bed (derékalj vagy lepedő) termékek megjelenését az Elektrosokkk című műsorban, a televíziós reklámokban, a foldelnijo.hu oldalon és a YouTube videómegosztó oldalon. Megállapították, hogy ezek a kommunikációk azt üzenték a fogyasztóknak, hogy a termékek kompenzálják az elektroszmog emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait, megelőzhetők és kezelhetők velük a betegségek.

Kiterjedt gyakorlat

A GVH úgy ítélte meg, hogy az Echo TV az Elektrosokkk műsorban szerkesztői tartalomnak álcázott reklámokat közvetített a Geo-Connect Pad és Geo-Connect Bed termékről, amiért a Földelni Jó Kft. fizetett, és ez nem derült ki a fogyasztó számára, még a műsor végén közzétett rövid tájékoztató ellenére sem.

A bírság kiszabásakor a hivatal a Földelni Jó Kft.-nél a kommunikációs költségekre, az Echo Hungária TV Zrt.-nél pedig az érintett tévéműsorból származó árbevételre alapozott, súlyosító körülményként értékelte egyebek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kiterjedt volt, és sérülékeny fogyasztókat célzott meg.

A hivatal közölte: ha a közvetlenül kötelezett vállalkozások nem szüntetik meg a jogsértést, az eltiltásnak a jogsértő gyakorlatban közreműködő vállalkozásokon keresztül is érvényt szerezhet. A hatóság a honlap üzemeltetőjéhez, a Facebook és a YouTube üzemeltetőihez, valamint a hatásállítások esetében az Echo TV üzemeltetőjéhez fordulhat, ha a vállalkozások nem felelnek meg az eltiltásnak a megadott határidőig, és az erről szóló igazolást nem nyújtják be a versenyhivatalhoz – tájékoztatott a GVH.

Legolvasottabb cikkek