Spórás baktériumot találtak a hortobágyi palacsintában

MTI

2016. november 10., csütörtök 12:57

A házhoz szállított ételek közül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 21 hortobágyi palacsintát vizsgált, a mikrobiológiai laboratóriumi eredmények hét esetben szennyezettséget jelző mikroorganizmust, kettőnél pedig úgynevezett spórás baktériumot mutattak ki – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az eredmények hátterében egyebek mellett vélhetően hibás konyhatechnológia, az élelmiszerbiztonsági szabályok megszegése, valamint konyhahigiéniai hibák állhatnak. Mindezek miatt a hatóság az érintett vállalkozásoknál hamarosan élelmiszerbiztonsági ellenőrzést tart.

A Szupermenta projekt keretében vizsgált 21 hortobágyi palacsintából 10 klasszikusnak mondható húsos palacsinta, 11 pedig az úgynevezett speciális változat volt, amelyek fitt, light, fitnesz, illetve könnyű jelzőkkel rendelkeztek. Az utóbbi kategóriába sorolt élelmiszereknél kötelező tápérték jelölést is szerepeltetni. Ennek az előírásnak azonban 7 speciális palacsinta nem felelt meg a megvizsgált 11-ből.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy közvetlenül az ételek kiszállítása után az ellenőrök megmérték a palacsinták maghőmérsékletét és az élelmiszerbiztonsági szempontból meghatározó érték egy esetben sem volt megfelelő. Példaként említették, hogy volt olyan palacsinta, amelyet a gyártó által vállalt 0-5 Celsius-fok közötti hőmérséklet helyett 24,1 Celsius-fokosan szállítottak ki, ami a Nébih szerint súlyos élelmiszerbiztonsági kockázat.

Legolvasottabb cikkek