Szivároghat a gáz az öngyújtókból

MTI

2016. szeptember 14., szerda 13:37

Öngyújtókat ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a vizsgált 26 féle öngyújtóból 8 nem volt biztonságos.

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint nyáron országos vizsgálat során ellenőrizték, hogy kaphatók-e a kereskedelmi forgalomban újszerű öngyújtók. Ezek egyebek mellett rajzfilmfigurához, játékhoz, fegyverhez, telefonhoz, hangszerhez hasonlítanak és különböző hang-, mozgásos vagy fényhatással is felhívják magukra a figyelmet. A gyerekek biztonságát szem előtt tartva az ilyen öngyújtókról jogszabály mondja ki, hogy nem biztonságosak és nem forgalmazhatók.

Ellenőrizték emellett azt is, hogy a forgalomban kapható normál öngyújtók biztonságosak-e, megfelelnek-e az előírásoknak – közölte az NFH.

Az ellenőrzött 26-féle termékből 7 minősült újszerű öngyújtónak, amelyek forgalmazása tiltott. A többi 19-féle öngyújtó laboratóriumi vizsgálatakor egynél állapítottak meg gázszivárgást, amikor leejtették, a kockázatértékelés alapján ez égésisérülés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelent.

Így ellenőrizték az NFH munkatársai az öngyújtókat:

Legolvasottabb cikkek