Újabb parlagfűkészítményeket vont ki a forgalomból a Nébih

MTI

2017. november 9., csütörtök 11:11

Újabb illegális parlagfűkészítményeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a nem engedélyezett termékek előállítói ellen hatósági eljárás indult – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Ambrózia olajkapszula, a Parlagfű virágeszencia és a Parlagfű tea elnevezésű árucikkeket engedély nélkül árusították emberi fogyasztásra.

A hivatal szakemberei a termékeket a bioélelmiszer-nagykereskedelmi egységek ellenőrzése során találták, amely kiterjedt a forgalomból október végén kivont, Istenek eledele megnevezésű termékre is. Az ellenőrök megállapították, hogy a nagykereskedelmi egységek eleget tettek a termék forgalomból kivonásának.

A parlagfűtartalmú készítmények új élelmiszernek minősülnek, amelyeket uniós szinten engedélyeztetni kell. Az uniós engedélyeztetés során az élelmiszerkénti felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Parlagfűre és belőle készített termékekre Európában eddig nem adtak ki engedélyt – írja közleményében a Nébih.

Legolvasottabb cikkek