Veszélyesek a gyerekbringák

MTI

2016. május 31., kedd 10:20, frissítve: kedd 11:14

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a bicikliszezon kezdetével gyermekkerékpárokat és kerékpár-gyermeküléseket ellenőrzött. A hatóság a vizsgált öt gyermekbicikliből négyet, valamint három gyermekülésből egyet veszélyesnek talált – közölte a szervezet kedden.

Az ellenőrzés kiterjedt a jelölésekre és a biztonságos használatot befolyásoló lényeges információkat tartalmazó tájékoztatókra is.

A közlemény szerint a gyermekkerékpárok esetében jellemző hibaforrás volt, hogy a láncvédő nem megfelelően takarta a lánc külső élét, ami sérülés-, illetve balesetveszélyt jelent. Az egyik biciklinél a nem megfelelő fékrendszer okozhat balesetet, egy másik esetében a támasztókerekek túl közel helyezkedtek el a váz függőleges síkjához, csökkentve ezzel a jármű stabilitását. Utóbbinál a támasztókerekek függőleges terhelés hatására el is deformálódtak, ami tovább csökkenti a biztonságos használatot. Három kerékpárnál az egyes részek éles, sorjás vagy hegyes élei jelentettek veszélyforrást, s ugyancsak sérülés-, illetve balesetveszéllyel jár két bicikli esetében, hogy a nyereg szilárdsága nem megfelelő, az ülőfelület elrepedhet, illetve letörhet a vázról.

A nem megfelelő gyermekülés nem rögzíthető biztonságosan a kerékpárhoz, így balesetveszélyes.

Több veszélyforrás is volt

Egyes biciklik, illetve a gyermekülés esetében egyszerre több veszélyforrást is megállapítottak, mivel több szempontból sem feleltek meg a követelményeknek.

A laboratóriumi vizsgálatok eredménye alapján a vizsgált gyermekkerékpárok 40 százaléka a balesetveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználókra. A sérülésveszély tekintetében a gyermekkerékpárok 20 százaléka a nagy, 20 százaléka a közepes, a gyermekülés pedig a balesetveszély miatt súlyos kockázatot jelent a felhasználóra nézve.

A veszélyesnek ítélt kerékpárok közül kettő márkajel nélküli, egy Polymobil, egy pedig Haro márkájú. A nem biztonságos Kross márkájú gyermekülés forgalmazását 2014-ben megtiltotta a hatóság, most azonban más márkanév alatt újra megtalálták a szakemberek. A hatóság a nem biztonságos termékek forgalomból való kivonására – illetve súlyos kockázat esetén visszahívására is – megteszi a szükséges lépéseket.

Bővebb információ a www.nfh.hu oldalon olvasható.

Legolvasottabb cikkek