Sofőr nélküli taxikat vetnének be

MA

2016. január 5., kedd 19:23, frissítve: kedd 20:48

Egy dél-koreai egyetem olyan taxit kezdett tesztelni, mely képes sofőr nélkül felvenni és szállítani az utasokat.

A Snuber névre keresztelt szürke szedán segítségével a fogyatékkal élő hallgatók közlekedését szeretnék segíteni – mondta el Sao Seung-woo, a Szöuli Nemzeti Egyetem intelligens járművekkel foglalkozó kutatóintézetének igazgatója.

Az autonóm járművek közlekedésére vonatkozó korlátozások miatt egyelőre vezetők is ülnek a volán mögött, hogy egy esetleges vészhelyzet során közbe tudjanak lépni – írja a The Huffington Post. Emellett az autó nem haladhat 30 km/órás sebességnél gyorsabban az egyetem területén érvényes korlátozások miatt.

Világszerte folynak a kísérletezések

Több vállalat is úgy gondolja, hogy az automatizált vezetési technológia átformálja a közlekedést. Márciustól például Fudzsiszavából, a Tokió közelében fekvő tengerparti városból körülbelül ötven lakost visznek majd önműködő autókkal otthonuktól szupermarketekbe, egy nagyjából három kilométeres úton. Ha a tesztelés sikeresnek bizonyul, a taxikat a 2020-as tokiói olimpiára érkező nézők szállítására alkalmazhatják, és hasznosnak bizonyulhatnak olyan vidéki közösségekben is, ahol csak alig vagy egyáltalán nem érhetők el tömegközlekedési járművek. Korábban az Egyesült Királyságban hivatalosan is megkezdődött a februárban még csak prototípusként bemutatott sofőr nélküli elektromos autó tesztelése.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.