A 2012-es Eb stadionjai - exkluzív

FFT

2012. május 23., szerda 07:00, frissítve: szerda 08:41

Mind a nyolc helyszínt – négyet Lengyelországban, négyet Ukrajnában – a semmiből építették, vagy teljesen átalakították a tornára. Reméljük, a futball sem lesz kevésbé látványos!

Lengyel Eb-helyszínek

Gdansk, PGE Arena

A Lechia Gdansk otthona

Férőhely: 43 615

A PGE Arenát tavaly szeptemberben avatták fel a Lengyelország–Németország barátságos mérkőzéssel. A hétköznapokban a Lechia Gdansk otthonául szolgáló létesítményben a Spanyolország–Olaszország csoportmeccs lesz az első Eb-mérkőzés június 10-én, ezt további két összecsapás fogja követni a C csoportból, majd a B csoport győztese játssza itt negyeddöntőjét az A csoport másodikjával.

Látnivalók a városban

A legtöbb turista a város különleges hangulata miatt látogat Gdanskba, ahol a belvárost a 17. századi építészeti elemek alapján újították fel. Az útikönyvek kihagyhatatlan látnivalóként a Mária-templomot, a vásárcsarnokot, valamint a Neptun szökőkutat említik. Az Európa-bajnokság idejére a vasútállomáshoz közel egy 30 ezer fő befogadására alkalmas szurkolói zónát létesítenek.

Tudtad? A világ borostyántartalékainak nagyobbik része Lengyelország északi (és egyetlen) tengerpartja mentén található, nem meglepő ezért annak a 18 ezer, borostyánra emlékeztető polikarbonát lemeznek a látványa, amelyek a stadiont borítják. A spanyolok nézegethetik eleget, mind a három csoportmeccsüket itt játsszák majd.

---- Poznan----

Poznan, Városi Stadion

A Lech és a Warta Poznan otthona

Férőhely: 43 269

A stadion avatója nekünk is emlékezetes, hiszen a lengyel válogatott egy Magyarország elleni 2-1-es sikerrel köszöntötte a 160 millió eurós költségekből felújított Lech Poznan által használt arénát. Az Eb-n három csoportmeccset rendeznek majd itt, a Horvátország–Írország, Horvátország–Olaszország és az Írország–Olaszország mérkőzéseket.

Látnivalók a városban

Az óvárosban található városháza és a régi vásárközpont (Stary Rynek) minden turista által szívesen látogatott helyek, ahogy Poznanban rengeteg múzeum is várja a látogatókat. A Warta folyó partján fekvő városban hadi, művészeti, hangszer- és archeológiai múzeum is található. A futballszurkolókat alighanem jobban fogja érdekelni a stadion, a jegy nélkül maradók pedig a 30 ezres befogadóképességű szurkolói zónában üthetik majd el az időt.

Tudtad? A meredek lelátók és a teljesen elhúzható tető – az egyetlen az Eb-stadionok közül – különleges hangulatot kölcsönöznek annak a helynek, ahonnan a Manchester City is tanulhatta a lelátói ünneplést. Bizonyosan az írek – akik két csoportmeccset is játszanak ott – is gyakorolták a híressé vált ,,Poznan”-t.

---- Wroclaw ----

Wroclaw, Városi Stadion

A Slask Wroclaw otthona

Férőhely: 42 771

Az átadást itt sem siették el a lengyel rendezők, ez az aréna is csak tavaly nyitotta meg kapuit, azóta azonban már volt, hogy a Slask Wroclaw aktuális meccsére több mint 40 ezren voltak kíváncsiak egy Wisla Kraków elleni bajnokin.

Látnivalók a városban

A Magyarországhoz legközelebbi lengyel Eb-helyszínre látogatók nem hagyhatják ki a német uralom alatt Max Berg tervei alapján épített Hala Stuleciát, amely 2006-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. Ezenkívül az állatkert, a japánkert és a híres wroclawi szökőkút érdemel említést. A szurkolói zóna itt is 30 ezer ember befogadására alkalmas, és a város szívében kapott helyet.

Tudtad? Egy kínai lámpás ihlette ennek a high-tech arénának a formáját, ahol Csehország játssza majd a csoportmeccseit, több mérkőzés viszont nem lesz itt. A külső üvegszálháló miatt a stadion félig áttetszőnek látszik, így még jegyet sem kell venni ahhoz, hogy lássa a lényeget az ember.

---- Varsó ----

Varsó, Nemzeti Stadion

A lengyel válogatott otthona

Férőhely: 58 145

A Nemzeti Stadion építése három munkás életét követelte a 2008. októberi alapkőletételtől, talán éppen ezért nem is volt egyelőre ünnepélyes megnyitója a monumentális létesítménynek. Az Európa-bajnokságon Lengyelország mindhárom csoportmérkőzését itt rendezik, majd egy negyeddöntőnek és elődöntőnek is otthont ad majd.

Látnivalók a városban

Az óváros az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, mivel Varsó megannyi történelmi épülete itt található. A királyi kastély mindegyik közül kiemelkedik. Az épület a történelem során otthona volt hercegeknek, cároknak, valamint 1918 és 1939 között a lengyel elnöknek. A Varsóba látogatóknak kihagyhatatlan élményt jelenthet a nemzeti múzeum tárlatának megtekintése, amely csak egy a városban található nagyjából 60 múzeum közül. A különböző gyűjtemények között találunk olyat, amely a zongoravirtuóz Frédéric Chopinnek, a motorizációnak, a vadászatnak vagy épp a karikatúráknak állít méltó emléket, de nem feledkezhetünk meg a kultúra és tudomány palotájáról sem, amely Varsó talán legemblematikusabb épülete. Az óvárosban a második világháború bombázásait kiálló eredeti formájában megmaradt két ház szintén a fontos látnivalók között szerepel, ahogy az egykori gettólázadás élére álló Mordechaj Anielewicz és társai emlékhelye is. Az Európa-bajnokság idején a városnéző túra után a 100 ezer fő befogadására alkalmas szurkolói zóna felé érdemes venni az irányt.

Tudtad? Varsó vadonatúj stadionjának elhúzható PVC-teteje van, ami a stadion közepe felett elhelyezkedő fészekből nyílik ki.

---- Ukrán Eb-helyszínek, Lviv ----

Ukrán Eb-helyszínek

Lviv, Arena Lviv

A Karpati Lviv otthona

Férőhely: 34 495

Az Eb legkisebb befogadóképességű 33 500 fős stadionjában három csoportmérkőzést rendeznek, mindet a „halálcsoportból”: Németország–Portugália, Dánia–Portugália, Dánia–Németország. Az arénát 2008 novemberében kezdték el építeni, a megnyitó futballmérkőzésre pontosan három év múlva, 2011 novemberében került sor Ukrajna Ausztria elleni barátságos találkozóján. 2011. december 10-től pedig a Karpaty Lviv futballklub vette birtokába.

Látnivalók a városban

Ha nem kocsmában vagy plázában akarjuk tölteni a mérkőzést megelőző és követő időt akad kulturális kikapcsolódási lehetőség bőven. Az UNESCO Lviv történelmi belvárosát 2001-ben a Világörökség részévé nyilvánította. Ha másra nem is, arra mindenképp szakítson időt, az, aki odatéved, hogy a város legmagasabb pontjáról, a Viszokij Zamokról (Fellegvár) letekint, gyönyörű panoráma tárul elé.

Tudtad? Bár ez az Eb legkisebb stadionja, azért kompakt, helyes kis aréna, amit kifejezetten futballra építettek. Ukrajna első focimeccsét Lvivben játszották 1894-ben, és a város legújabb stadionjában három találkozót rendeznek majd a „halálcsoportból”, mint például Németország bemutatkozását Portugália ellen.

---- Harkiv ----

Harkiv, Metaliszt Stadion

A Metaliszt Harkiv otthona

Férőhely: 38 633

Két helyi futballcsapat is az ukrán első osztályban szerepel, az FK Metaliszt Harkov és az FK Harkov, utóbbi hazai mérkőzéseit azonban nem Harkivban játssza. Az Eb egyik helyszínéül a Metaliszt stadionja szolgál majd. Összesen három csoportmérkőzés alkalmával telhet meg a Metaliszt Stadion, és nyilván meg is fog, hisz három csúcsmérkőzést rendeznek itt: Hollandia–Dánia, Hollandia–Németország, Portugália–Hollandia.

Látnivalók a városban

Elég csak a harkovi Szabadság térre kilátogatni, ami Európa harmadik, a világ ötödik legnagyobb városi tere, rajta épült meg Ukrajna első felhőkarcolója. Harkiv megannyi kulturális jelentőségű épületet, emlékművet őriz, úgymint a Tarasz Sevcsenko-emlékmű, Uszpenszkij katedrális vagy a Milícia múzeum. Az Eb izgalmai mellet egészen biztosan nem lehet sort keríteni az összes látnivaló megtekintésére, de megpróbálni meg lehet.

Tudtad? A külső támasztószerkezete miatt ez a stadion hatalmas fémpókra emlékeztet. Eddig már négyszer építették át, a 2012-es Eb-re nagyon jelentősen. Hollandia az összes csoportmeccsét itt játssza majd, és ha a feleségek és barátnők elunják magukat, bármikor elmehetnek vásárolni a stadion háromemeletes üzletközpontjába.

---- Doneck ----

Doneck, Donbass Arena

A Sahtar Doneck otthona

Férőhely: 52 518

Három csoportmeccset rendeznek a Sahtar Doneck otthonában, a Donbasz arénában, mely 51 504 fő befogadására hivatott, köztük Ukrajna két meccsével: Franciaország–Anglia, Ukrajna–Franciaország, Anglia–Ukrajna.

Látnivalók a városban

Hamar végig lehet zongorázni a donecki nevezetességeken, egy operaház, egy színház és egy filmharmónia működik a városban, történelmi épületből kevés van.

Tudtad? Ezt a futurisztikus szépséget a brit Arup vállalat tervezte, amelynek a nevéhez fűződik a manchesteri Etihad-stadion és a müncheni Allianz Arena is. Döntőre is alkalmas lenne, de sajnos Doneck nem turistaparadicsom: valójában már a stadion is komoly tényező a helyi éjszakai életben.

---- Kijev ----

Kijev, Olimpiai Stadion

A Dinamo Kijev otthona

Férőhely: 65 720

A kijevi Olimpiai Stadion három csoportmeccsnek, két negyeddöntőnek és egy-egy elődöntőnek, döntőnek ad otthont. A csoportkör során itt rendezik Ukrajna nyitómeccsét Svédországgal, valamint a Svédország–Anglia és a Svédország–Franciaország meccseket. A helyszínek kapacitását tekintve magasan a kijevi stadion befogadóképessége a legnagyobb – 70 050 fő.

Látnivalók a városban

Mivel a csoportkörtől a döntőig rendeznek itt mérkőzéseket, bőven van idő a város nevezetességeire is, de még így sem jut mindenre. Kijevet egyre inkábbturisztikai célponttá kívánja alakítani a városvezetőség és a kormány is, ennek érdekében pedig sorra újulnak meg a történelmi épületek a centrumban. Mind éjszaka, mind pedig nappal válogathat az ember a kikapcsolódási módok között, csak győzzön vele betelni.

Tudtad? Teljesen átépítették az Eb-re, és most már olyan tetőt is kapott, ami takar minden egyes ülőhelyet.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.