A Chelsea emelhette magasba az FA-kupát

FFT

2012. május 5., szombat 20:32, frissítve: szombat 21:06

Carroll révén csak szépíteni tudott a későn ébredő Liverpool, a londoniak megérdemelten nyertek 2-1-re.

Chelsea-örömmámorral ért véget a 131. FA-kupa-döntő, a "vészedző", az olasz Roberto Di Matteo egy kupát már biztosan bezsebelt a Chelsea-vel, és jó hangulatban utazhat majd a müncheni BL-fináléra.

Az előzetes várakozásoknak nagyjából megfelelően állt fel a két csapat, a Chelsea-ben Braniszlav Ivanovics lett John Terry társa a belső védelemben, elöl Didier Drogba kezdett, Fernando Torres padozott, a középpályán viszont Raul Meireles helyett Salomon Kalou kapott bizalmat. A Liverpoolban a fiatalok közül Spearing került be a középpályára, és Luis Suárez volt az ék.

Az első gólra a 11. percig kellett várni, akkor a spanyol Juan Mata remekül játszotta meg a Di Matteo-csapatban kulcsjátékossá vált brazil Ramirest, aki közelről a jobb alsóba lőtt (1-0).

Ezután volt egy helyzete Craig Bellamynak, de Ivanovics megakadályozta, hogy gól legyen. Ezután sokáig nem volt komoly gólszerzési lehetősége a "vörösöknek", a Chelsea uralta a mérkőzést, bár a kaput azért Drogbáék sem veszélyeztették túl sűrűn.

De ha már a kapu elé keveredtek, be is vették azt: az 52. percben Frank Lampard passzolt Drogbához, az elefántcsontpartiról lekésett Glen Johnson, Skrtel pedig csak szerencsétlenül hátrált, így Drogba kapura húzta a labdát, ami Skrtel lábai között áthaladva, kikötött a bal kapufa mellett, belülről (2-0).

Eldőlni látszott a meccs, mert a Pool nagyon halványan futballozott, a csereként beállt Andy Carroll azonban visszaadta a Mersey-partiak reményeit, a 65. percben egy Stuart Downing által megszerzett labdát ugyan rosszul vett le, de egy csellel ügyesen hatástalanította az előtte tekergő Terry-t, majd ballal bevágta a léc alá hét méterről (2-1).

A hajrá már egyértelműen a belelkesülő Liverpoolé volt, de gólt nem értek már el - legalábbis megítélt gólt, mert Caroll egyszer a gólvonal tájára fejelt, nehéz eldönteni benn volt-e, mindenesetre a játékvezető szava dönt, és ő nem látott gólt.

Győzelmével a Chelsea megnyerte a 131. FA-kupát, Roberto Di Matteo pedig zsinórban a harmadik olasz tréner lett, aki bezsebeli a rangos serleget, hiszen 2010-ben Carlo Ancelotti, 2011-ben pedig Roberto Mancini nyerte el a Chelsea-vel, illetve a City-vel.

 

Chelsea-Liverpool 2-1 (1-0)

FA-kupa-döntő

London, Wembley Stadion

 

Chelsea: Cech - Bosingwa, Ivanovics, Terry, A.Cole - Mikel, Ramires (Meireles, 76.) - Kalou, Lampard, Mata (Malouda, 90.) - Drogba

Liverpool: Reina - G.Johnson, Skrtel, Agger, J. Enriqué - Spearing (Carroll, 55.), Henderson - Downing, Gerrard, Bellamy (Kuyt, 78.) - Suárez

G: Ramires (11.), Drogba (52.), ill. Carroll (65.)A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.