A Liverpool változtatna a tévés bevételek elosztásán

FFT

2011. október 12., szerda 19:49, frissítve: kedd 16:15

A Premier League-kluboknak önállóan kellene értékesíteniük a tengerentúli közvetítések jogait a Liverpool ügyvezető igazgatója szerint. A Chelsea és a Manchester United továbbra is kollektíven osztaná el a tévés bevételeket.

Ian Ayre, a Liverpool ügyvezető igazgatója kedden elmondta, a PL-kluboknak felül kellene vizsgálniuk a jelenlegi, 3.2 milliárd fontos közvetítési szerződést, amely 2010-től 2013-ig érvényes. Ayre a spanyol modellhez hasonló rendszert vezetne be Angliában is – a La Ligában a Real Madrid és a Barcelona maga értékesítheti a közvetítési jogokat, ami az egyenlőtlen elosztás miatt nem kedvez a kisebb a kluboknak.

A Premier League 1992-es megalakulása óta a klubok kollektíven részesednek a tévés bevételekből: bajnoki teljesítménytől függetlenül fix összeget kapnak, ezen felül bónusz jár a helyezésekért és egyéb sikerekért. A jelenlegi modell megváltoztatása a Guardian szakírói szerint komolyabb következményekkel járhat – a kisebb klubok a spanyolokhoz hasonlóan fellázadhatnak, valamint a liga teljes struktúrája is alapjaiban változna meg. A PL jelenleg együtt értékesíti a hazai és a tengerentúli közvetítési jogokat, méghozzá igen gyümölcsözően: 2007-től 2010-ig 625 millió fontot, a 2010–2013-as időszakban 1.4 milliárd fontot értek a közvetítések. Mivel a Premier League mára már a világ 212 országában elérhető a 98 közvetítési partnernek köszönhetően, a jövőben is hasonló ütemű bevételnövekedésre lehet számítani, főleg az ázsiai piacok térhódításával.

Ian Ayre szerint a legnagyobb nemzetközi szurkolói bázissal rendelkező klubok – a Liverpool, a Manchester United, a Chelsea és az Arsenal – nagyobb részt érdemelnének a bevételekből 2013-tól kezdve. Ayre azt is elmondta, a tengerentúli közvetítési bevételek jobban befolyásolják a Liverpool anyagi jövőjét, mint az új stadion.

 

Ha a Real Madrid és a Barcelona élhet a lehetőséggel, hogy növelje a médiából származó bevételeit, akkor a Liverpool vagy a Manchester United miért nem teheti ugyanezt? - Ian Ayre, a Liverpool ügyvezető igazgatója

 

„Talán a spanyolhoz hasonló útra kell lépünk, legalábbis a legtöbb jel erre utal. Minden tiszteletem a PL-kluboké, de egy boltoni Bolton-szurkoló azért fizet elő a Sky-ra, hogy a Boltont lássa. Ezt mindenki érti. A liverpooli szurkolók pedig a Liverpoolt akarják látni, így ők is előfizetnek. De Kuala Lumpurban nagyon kevesen fizetnek az ESPN-nek vagy az Astrónak, hogy a Boltont lássák, a nagy többség a nagy klubokat akarja követni. A bevételek egyenlő elosztásával csak hátrányba kerülünk a többi európai topklubbal való versenyben. Ha a Real Madrid és a Barcelona élhet a lehetőséggel, hogy növelje a médiából származó bevételeit, akkor a Liverpool vagy a Manchester United miért nem teheti ugyanezt? Ha ezek a klubok egyre csak növekednek, a legjobb játékosok is mind ott akarnak játszani – a Premier League-lufi pedig kipukkan, mert mindent egyenlően osztunk el?”

Ayre elmondta, terveik egyelőre csak a tengerentúli bevételekre korlátozódnak, de egy számukra kedvező döntés hazai fronton is precedensértékű lenne. A PL 20 csapata közül 14-nek kellene igent mondania a tervezetre, hogy megváltozzon a jelenlegi elosztási rendszer.

David Gill, a Manchester United vezérigazgatója korábban már kijelentette, hogy a Glazer-család a jelenlegi elosztási modell pártján áll, így a világszerte 333 milliós szurkolói bázissal rendelkező United minden bizonnyal a status quo fenntartása mellett fog szavazni. A Chelsea szóvívője is közölte: „A klub támogatja a Premier League-et ebben az ügyben, továbbra is a kollektív elosztás mellett állunk.”

 

Forrás: Guardian

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.