A Fradi esélyt sem adott az Újpestnek a derbin

Tóthpál Zoltán (FFT)

2011. október 22., szombat 17:46, frissítve: szerda 12:53

Détári taktikája nagyon ült az Újpest ellen, a Ferencváros végül 3-0-ra nyert és pontszámban beérte ősi riválisát a tabellán.

Gyakran egy egész meccsen nem lehet annyi eseményt látni, mint amennyit a mostani derbi első negyedórájában. A Ferencváros már az elején sokkal eltökéltebbnek tűnt, az Újpestnek nem maradt más, mint hogy szabálytalanságokkal próbálja megállítani az egymás után következő hazai rohamokat. Sokáig így sem maradhatott érintetlen Balajcza kapuja, a 7. percben egy ügyes kényszerítő végén Pölöskey becsúszva szerzett vezetést a Ferencvárosnak. 1-0.

A korán bekapott gól elvben támadásokra kellett volna, hogy ösztökélje az újpesti csapatot, ehhez képest hamarosan másodszor is kritikus helyzetben ingott meg a védelem: a 11. percben Tajthy a tizenhatos sarkánál feleslegesen felrúgta Józsit, amiért Kassai tizenegyest ítélt a Ferencváros javára. A büntetőt Hakola végezte el, Balajcza azonban kifigyelte a finn szándékait és gyors vetődéssel oldalra ütötte a labdát.

Az elhibázott tizenegyes nem hagyott mély nyomokat a ferencvárosi játékosokban, a hazai csapat ezután is döntő fölényben futballozott, s nem egyszer tudta zavarba hozni az Újpest védelmét. A lila-fehérek nagyon szűkös repertoárról tettek tanúbizonyságot a derbi első félidejében, a Ferencváros védelmére egyedül a védelem mögé bepasszolt labdák jelentettek némi veszélyt, a ritka kísérleteket azonban a lestaktika alkalmazásával sikerült visszaverni.

Még a szünet előtt második gólját is megszerezte a Ferencváros, a 37. percben Jovanovic belőtt labdáját nem kezelték kellő komolysággal az újpesti védők, így a lendületből érkező Somalia az ötösről a kapuba kotorhatta csapata második gólját a meccsen. 2-0.

Az első játékrészben nem várt különbség mutatkozott a csapatok között, a Ferencváros régen nem játszott annyira kreatívan, mint most, az Újpest pedig még csak helyzeteket sem tudott kialakítani. Sokat elmond a látottakról, hogy az újpestieknél úgy is messze Balajcza nyújtotta a legjobb teljesítményt, hogy negyvenöt perc alatt két gólt is kapott...

A fordulás után bátrabb játékkal próbálkozott az Újpest, igaz ehhez kellett az is, hogy a Ferencváros taktikájából adódóan több területet engedélyezzen ellenfelének. A sokfutásos, letámadásos játékot amúgy sem lehetett volna kilencven percen át bírni, így nem volt meglepő, hogy a második félidőben kiegyenlítettebb játékot láthatott a közönség.

Az első komolyabb vendég lehetőséget a 69. percben jegyezhettük fel, ekkor Pollák középre tartó lövését kellett hárítania Jovának, majd nem sokkal később Markovics távoli lövése suhant el centikkel a Ferencváros kapuja mellett.

Az Újpest javulása ellenére sok kérdés már nem maradt a végjátékra, az utolsó percekben ráadásul újra ferencvárosi rohamok következtek. Détári nagyot húzott Abdi és a Fradiban pont ma századik meccsén játszó Lisztes beállításával, kettőjük koprodukciója eredményezte a harmadik Fradi-gólt a délután: már mindenki a hármas sípszót várta, amikor Abdi beívelése után Lisztes hibátlan mozdulattal bólintott Balajcza kapujába, kialakítva a 3-0-s végeredményt.

A főszereplők végül felülírták az előzetes esélylatolgatásokat, a kiegyenlített küzdelem elmaradt, a Ferencváros a vártnál könnyebben, ilyen különbséggel is teljesen megérdemelten nyerte meg a derbit.Ferencváros – Újpest 3-0 (2-0)
Budapest, Albert Stadion (12 000 néző). Vezette: Kassai Viktor

Ferencváros: Jova – Maróti, Balog Z., Klein, Júnior – Jovanovic, Józsi, Otten, Hakola (Abdi, 71.) – Pölöskey (Tóth B., 78.), Somalia (Lisztes, 85.)

Újpest: Balajcza – Szokol (Balogh B.), Dvorschák (Rubus, 33.), Mihajlovic, Pollák – Simon K., Markovics, Kabát (Balajti, 75.), Tajthy, Barczi - Rajczi

Gól: Pölöskey (7.), Somalia (37.)
Sárga lap: Józsi (8.), Júnior (35.), Balog Z. (62.) ill. Szokol (38.), Markovics (40.), Pollák (57.), Barczi (70.)

 

Fotó: Baróczi János

A szerkesztő ajánlja