A svédek is megkongatták a francia vészharangot

FFT

2012. június 19., kedd 22:50, frissítve: kedd 23:13

Könnyű helyzetben volt, a végén mégis izgulhatott Franciaország: a svédek meglepetésre 2–0-ra megnyerték a kijevi találkozót, így a franciák csak másodikak lettek az angolok mögött a D csoportban.

A franciák viszonylag kényelmes helyzetből várhatták a D csoport utolsó fordulóját, a svédek pedig már tudták, bármi is lesz a végeredmény, nem juthatnak tovább. Mindez meg is látszott az első félidő színvonalán, a csapatok szinte végig csak birkóztak egymással, játékban nem tudtak egymás fölé kerekedni.

Az elején bátrabban kezdett a svéd csapat, rögtön két fejes okozott kisebb riadalmat a francia kapu előtt, aztán viszont inkább az északiak térfelére tevődött át a játék. Összességében többet volt a labda a franciáknál, helyzetek azonban alig alakultak ki. A svédek néhány lendületes kontrával időnként azért jelezték, nem kívánnak lemondani a győzelemről, a tizedik percben például Ola Toivonen viszonylag tiszta helyzetbe került, ám oldalról már nem tudta az üres kapuba helyezni a labdát, a kapufa kisegítette a franciákat.

A második félidő határozottan jobb iramban kezdődött, az első lehetőség Franciaország előtt adódott, Karim Benzema okos tekerése azonban néhány centivel elkerülte a kaput. Nem sokkal később megszületett a találkozó első gólja, a svédek lőtték, némi meglepetésre: Zlatan Ibrahimovic fél fordulatból, tökéletes mozdulattal lőtt a francia kapuba, ezzel hátrányba került Laurent Blanc együttese. 1–0

A bekapott gól után valamelyest emelt játékának színvonalán a francia válogatott, hirtelen elkezdett gyorsabban járni a labda, azonban nyilvánvaló volt: a kreativitás valahogy hiányzott a támadásokból, annak ellenére, hogy elől ügyesebbnél ügyesebb játékosok szerepeltek.

A svédek főleg védekeztek, ebben pedig nem ismertek ellentmondást. Támadtak a franciák, de túlzásba azért nem vitték, mivel mindenki pontosan tudta: a másik meccsen Anglia is vezetett a társrendező Ukrajna ellen, így a gallok továbbjutása különösebb veszélyben nem forgott.

Lehet ez volt az oka, hogy az utolsó percekben sem tudott újabb gólt szerezni Franciaország, ellenben a svédek még egyszer villantak: a 91. percben elsőre még segített a kapufa,a  kipattanóra azonban nagy lendülettel érkezett Sebastian Larsson, és nagy erővel a kapu közepébe bombázott, ezzel már két góllal mentek a svédek. 2–0

Később már nem változott az eredmény, a franciák újra csalódást keltettek és csak másodikként léptek tovább, így a címvédő spanyolokkal találkoznak a negyeddöntőben. A svédek bár kiestek, de legalább emelt fővel búcsúztak.

Olvasd el tudósításunkat a csoport másik meccséről is!

Aztán lapozz tovább az összeállításokra és nézd meg a gólokat!

---- 2. oldal ----

SVÉDORSZÁG: Isaksson – Granqvist, Mellberg, J. Olsson, M. Olsson – S. Larsson, Källström, A. Svensson (Holmén, 79.), Bajrami (Wilhelmsson, 46.) – Toivonen (Wernbloom, 78.), Ibrahimovic.

FRANCIAORSZÁG: Lloris – Debuchy, Rami, Mexes, Clichy – M’Vila (Giroud, 83.), A. Diarra – Ribéry, Nasri (Ménez, 77.), Ben Arfa (Malouda, 59.) – Benzema.

Vezette: Proenca (portugál)
Gólszerző:  Ibrahimovic (48.), S. Larsson (90.)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.