Amire még Mou és Pep is alszik egyet

Tóthpál Zoltán (FFT)

2011. december 9., péntek 16:46

Letámadás vagy kontrajáték, négy vagy három védő. Avagy öt kérdés, amiről még Mourinho és Guardiola sem döntött a szombati El Clásico előtt. Dilemmák.

Két vagy három romboló a középpályán?
A Real Madrid szombati játékát alapjában határozhatja meg, hogy két vagy három védekező középpályással veszi fel a harcot a Barcelona ellen. Az előző szezonban ötször találkoztak a csapatok, ezek alatt Mourinho háromszor a megerősített szerkezetre szavazott, és Khedira valamint Xabi Alonso mellé harmadik védekező középpályásként Pepét vagy Lassana Diarrát is beállította a középpályára. A mérleg felemás, a madridiak a kupadöntőt megnyerték, a hazai bajnokin tíz emberrel pontot mentettek, a Bajnokok Ligájában viszont vereséget szenvedett, azok után, hogy Pepét a második félidőben kiállította a játékvezető. A „trivote” előnye, hogy a Real Madrid képes lehet a középpályán megfojtani a Barcelona játékát, hátránya viszont, hogy ha ennek ellenére a katalánok szerzik a meccs első gólját, a védekező hadrendből csak egy csere meglépésével lehetséges átlendülni támadóbb felfogásba.

Higuaín vagy Benzema?
Még Mourinho sem tudja, hogy a két nagyszerű formában lévő csatára közül kinek szavaz bizalmat szombat este. Benzema tavaly sok kritikát kapott, idén viszont nem csak a kapu előtt hatékony, hanem elsőrangúan szolgálja ki társait, és az összjátékból is kiveszi a részét. Csapatba állításával inkább a kombinációs játékban erősödne a Real Madrid, míg Higuaín robbanékonysága és ösztönös gólérzékenysége miatt tűnhet nyerő megoldásnak a Barcelona ellen. Ugyanakkor már az is bebizonyosodott, hogy ketten együtt is képesek meggyőző teljesítményre, ezt a megoldást azonban aligha alkalmazza majd Mourinho. Egyelőre inkább Benzema játéka tűnik valószínűbbnek, már csak azért is, mert a francia légiós gólt szerzett a Szuperkupa-döntő visszavágóján.

Három vagy négy védő?
A Barcelonánál nyilvánvaló, hogy a csapat idegenben is támadó szisztémában fog játszani, és semmiképp nem fog lemondani saját játékáról, függetlenül attól, Mourinho hogyan okoskodik a meccs előtt. Bizony futballtörténeti különlegesség lehetne, ha Guardiola a Bernabéuban is meglépné azt, amit ebben a szezonban néhányszor már bevállalt, azaz a megszokott négy védő helyett három védővel küldené pályára csapatát. Bátor és forradalmi húzás lenne, sikere azonban kétséges, mivel a Real Madrid labdaszerzés után hatékonyabban indíthatná le ellenfelét, és a gyors szélsők révén gyakrabban tudna a védelem mögé kerülni. Egy közvélemény-kutatás azt mutatja, a szurkolók sem pártolják a bátorság ilyen formáját, helyette inkább kitartanának a hagyományos négyvédős rendszer mellett.

Alexis Sánchez vagy David Villa?
A személyi kérdéseket illetően Guardiola nagyon nem nyúlhat mellé, szavazzon bizalmat bárkinek, a csapat játékának nívója cseppet sem fog visszaesni. A chilei jó formában van, beállításával a széleken még kiszámíthatatlanabb lehet a katalánok játéka, és kombinációs játékban sem gyengülne semmit. Villa mellett a rutin és a tapasztalat szól, no meg az, hogy a Valencia játékosaként is jó pár gólt szerzett a Bernabéuban. A világ- és Európa-bajnok játékost jól ismerik a Real Madrid védői, Alexist kevésbé, mégis utóbbi semlegesítése jobban vállalható feladatnak tűnik.

Letámadás vagy kontrajáték?
Merész hadrend vagy unalmas célfutball. Ez a legnagyobb kérdés a Real Madrid játéka kapcsán, minden további ennek a függvénye. Mindkét játékkal lehet eredményesen futballozni a Barcelona ellen, a letámadást a korábbiak alapján legfeljebb hetven percig lehet teljes intenzitással játszani, ez alatt az idő alatt kell elégséges előnyt összeszedni. A kontrajáték kevésbé energiaigényes, de végig megköveteli a koncentráció fenntartását, továbbá a higgadtságot akkor, amikor a labda percekig nincs fehérmezesnél. A letámadást a Szuperkupa-döntőn egy ideig jól láthatóan eredményesen alkalmazta a „királyi gárda”, a 2009-es meccsen viszont a Barcelona hat góllal torolta meg a madridi játékosok kamikaze taktikáját. Ezt a balesetet leszámítva ugyanakkor az utóbbi meccsek alapján nyilvánvaló, hogy ha a Real Madrid játékban is szeretné felvenni a versenyt ellenfelével, akkor csak a letámadás lehet üdvözítő stratégia.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: „Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán”

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.