Az új spanyol csoda nyomában

2012. szeptember 30., vasárnap 16:35

A nyáron elvben meggyengült, most mégis csak négy pontra van lemaradva az éllovas Barcelonától. A Málaga szombaton is parádézott, és ha így folytatja, bőven lesz esélye, hogy harcban legyen a dobogóért.

A spanyol bajnoki versenyfutás hosszú, ennek ellenére nyilvánvaló, hogy valami nagyon jól működik az andalúz együttesnél. Persze, amely csapatnak olyan kaliberű kormányosa van, mint Manuel Pellegrini, ott alapvető elvárás lehet a jó szereplés, mégis a nyáron csak nagyon kevesen gondolhatták komolyan, hogy a Málaga ennyire jól fog rajtolni a bajnokságban: érkezett ugyan Saviola, Onyewu vagy Santa Cruz, a távozók tábora azonban sokkal tekintélyesebb volt, ugyanis olyan kulcsemberek kerestek más csapatot, mint Cazorla, Rondón, Apono, Maresca, Mathijsen vagy Van Nistelrooy...

Ezek után sokan már előre temették az előző idény negyedik helyezetjét, ám hamar kiderült, hogy nagyon korán: hat forduló után a Málaga veretlenül áll a bajnokságban, négy győzelem mellett két döntetlent játszott és a Bajnokok Ligájában is sima győzelemmel startolt. A Naposparton a világosság az úr, a szakértők most az próbálják megfejteni, vajon meddig tarthat a dicsőséges menetelés.

Tény, ha csak a játékosállományt nézzük a Málaga aligha tud majd versenyezni a Barcelonával és a Real Madriddal, Pellegrini szerint azonban a csapat képes lehet még megismételni a szombatihoz hasonló estéket, és felkészült a fárasztó sorozatterhelésre is.

A Marca szalagcímében "nagyszerű Málagáról" ír, és az AS sem fogja vissza magát, amikor a naposparti együttest jellemzi: "A Málaga megfojtotta a Betist."

Érthető, ha az amúgy is forróbb vérmérsékletű helyi drukkerek egyre merészebb álmokba ringatják magukat: az utóbbi években a Madrid és a Barca kisajátította magának a spanyol bajnokságot, a többieknek sanszuk nem volt, hogy megközelítsék a két óriást. Ehhez egy ideig talán a Juande Ramos-féle Sevilla volt a legközelebb, előtte pedig a Real Sociedadnak sikerült a bravúr, hogy végig versenyben maradt a bajnoki aranyért.

Akkor 2003-at írtunk, és végül a Real Madrid nyerte az aranyat, most 2012-van, és a Real Madrid egyelőre sehol. Ki tudja, talán a Málaga lesz a liga új csodacsapata.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.