Blatter félti a haláltól a futballistákat

FFT-MTI

2012. május 24., csütörtök 13:30

Nagyobb figyelmet kell fordítani az egészségmegőrzésre Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke szerint, aki a Hungexpón megnyitotta a szervezet második orvosi konferenciájának csütörtöki, nyilvános napját.

"Háromszázmillió ember érintett a labdarúgásban. A meccsek száma és intenzitása mára már elengedhetetlenné teszi, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk az egészségnek, mert nem engedhetjük meg, hogy bármely játékos az életét veszítse a pályán" - mondta a svájci sportdiplomata, aki hozzátette: az infrastrukturális fejlesztések alól az egészségügyi háttér minél szak-, illetve korszerűbb megteremtése sem lehet kivétel.

Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának tagja a doppingolással kapcsolatban arról beszélt, hogy az anabolikus szteroidok gyakorlatilag nincsenek jelen a labdarúgásban, továbbá megemlítette, hogy a 2014-es brazíliai vb-n résztvevőknek - a tervek szerint - lesz úgynevezett biológiai útlevelük, amely egyes sportágakban mostanra már elterjedt.

A konferencián felszólalt Howard Webb játékvezető és Jonathan Tobin, a Bolton Wanderers orvosa. Ők testközelből szerezhettek tapasztalatot egy majdnem tragédiába torkolló esetben, amikor tavasszal Fabrice Muamba összeesett a játéktéren a Bolton-Tottenham Hotspur FA Kupa-mérkőzésen. Előbbi arról ejtett szót, hogy a bíróknak nehéz dolguk van, hogy eldöntsék, valós sérülésről van-e szó, vagy egy játékos csak trükközik, utóbbi pedig azt emelte ki, hogy bármikor készen kell állniuk az életmentő beavatkozásra.

A konferencia után kora délután sajtótájékoztatót is tart a FIFA az elhangzottakról, majd 17 órától a Kongresszusi Központban lesz a 62. FIFA-kongresszus megnyitója.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.