Bojkottálják a választást?

TK

2011. december 2., péntek 15:22

A legfelsőbb bíróság által érvénytelenített dél-oszétiai elnökválasztás győztese, Alla Dzsiojeva pénteken kijelentette, hogy híveivel megakadályozzák egy megismételt szavazás lebonyolítását.

Az Interfax orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában a volt oktatási miniszter azt mondta: nem látja értelmét annak, hogy induljon a parlament által megismételni rendelt újabb szavazáson, ehelyett továbbra is a múlt vasárnap született eredmények elismerését követeli. Mint hangoztatta, a részt vevő 38 ezer szavazóból 17 ezren rá voksoltak, és ők nem hajlandók a megismételt választásokon részt venni. Egyik fő támogatója pedig azt közölte, be akarják iktatni hivatalába a szerintük már megválasztott Dzsiojevát. A politikus támogatói közben folytatták az egyeztetéseket az orosz elnök Chinvaliban tartózkodó különmegbízottjával.

A déloszét legfelsőbb bíróság kedden – a Moszkva által támogatott másik elnökjelölt, Anatolij Bibilov panaszának helyt adva – érvénytelenítette a második fordulót, és eltiltotta az előzetes adatok alapján győztes Dzsiojevát attól, hogy induljon a megismételni rendelt újabb fordulón. Dzsiojeva mozgósította híveit és ultimátumot szabott a jelenlegi államfőnek, Eduard Kokojtinak, hogy csak akkor garantálja az ő és családja biztonságát, ha a legfelsőbb bíróság csütörtök estig visszavonja döntését. Kokojti meghátrált és felajánlotta a politikusnak, hogy újra indulhat a március 25-i ismételt elnökválasztáson.

Alla Dzsiojeva azzal is megzsarolta a Grúziától elszakadt, alig megyényi terület elnökét, hogy híveivel együtt nem fognak részt venni az orosz parlamenti választásokon. A jelenlegi elnök provokációnak minősítette a bejelentést. „Mint orosz állampolgároknak, mindannyiunknak kötelessége részt venni a választáson, amely számunkra nagy jelentőséggel bír, mivel az Oroszországi Föderáció biztosítja köztársaságunk stabilitását és békéjét” – hangsúlyozta Kokojti.

A Grúziától mintegy húsz éve elszakadt Dél-Oszétia szinte teljes lakossága rendelkezik orosz állampolgársággal az Interfax orosz hírügynökség információja szerint. A területet Moszkva három éve ismerte el független államnak, a szakadár köztársaság hovatartozásáért vívott 2008. augusztusi ötnapos orosz–grúz háborút követően.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.