Bundabotrány: kitálal a "Cigányok" főnöke

FFT

2012. június 9., szombat 16:55, frissítve: vasárnap 20:46

A jelek szerint hamarosan újabb jelentős ponthoz érkezhet el az olaszországi bundabotrány: a „Cigányok” nevű szervezet vezetőjének tartott Almir Gegics maga kereste fel a La Gazzetta dello Sport című sportlap újságíróját, és elmondta: arra készül, hogy feladja magát a cremonai ügyészségen.

A legutóbb a svájci FC Chiassóban futballozó, szerb-török állampolgár Almir Gegics – aki a feltételezések szerint az észak-olaszországi Cernobbióból irányította az olaszországi manipulációs hálózatot és aki ellen hosszabb ideje elfogatóparancs van érvényben – az egyik legkeresettebb személynek számít Itáliában. Az olasz sajtó szerint ő a „Cigányok” néven elhíresült szervezet vezetője, aki hosszú időn át szoros kapcsolatban dolgozott együtt az ázsiai fogadási szindikátussal, és a „magyar szállal” is kapcsolatban állt.

Több olasz bajnoki mérkőzés befolyásolásával is gyanúsítják, többek között a 2010 áprilisában lejátszott második ligás Brescia–Mantova találkozóéval (1–0), amelyiken az akkor Mantovában futballozó Carlo Gervasoni nem mindent a megállapodásnak megfelelően tett – ez azon az estén 36 telefonbeszélgetést generált közöttük.

A La Gazzetta dello Sportnak adott interjúban – amely előtt maga hívta fel a lap újságíróját – a szerb-török szervező elmondta, hamarosan feladja magát a cremonai főügyésznek, Roberto Di Martinónak, majd az interjúban megemlítette a magyar vonalat is.

„Elmegyek Cremonába. Hogy mikor? Nagyon hamar. Függ az ügyvédemtől is, ő fogja kezelni az ügyeimet. Vagy egyedül leszek. Utána majd lesz időm a jövőn gondolkodni. Azt hiszem, hogy lehetséges az együttműködés az olasz hatóságokkal. Amit tudok: szeretném elkerülni a börtönt, engedjenek haza, cserébe teljes körű együttműködést ígérek. Azt már most tudom, hogy néhány napot cellában kell töltenem, de ez rendben van. Mindent el akarok mondani doktor Di Martinónak. Nem vagyok szent, de nem is olyan vagyok, amilyennek az újságok beállítanak.”

„Nem vagyok semmilyen főnök. Nem irányítok semmilyen szervezetet – magyarázta Gegics, aki korábban is elismerte a fogadási ügyleteit, de a „főnökségét” akkor is tagadta. – Természetesen szerettem fogadni és kerestem az »információkat« a Serie A és a Serie B meccseire. A játékosoknak kifizetett pénz nemcsak az enyém volt. Találkoztam emberekkel, beszélgettünk, aztán kifizettem őket.”

Amikor Gegicset Hrisztian Ilievszkiről a „Cigányok” már letartóztatott macedón tagjáról kérdezték, elismerte, hogy kapcsolatban állt vele. „Igen, vele többször jártam Olaszországban, és gyakran találkoztunk játékosokkal, hogy megvegyük őket. De soha nem fenyegettem meg senkit. Nem vagyok az a típus, nem vagyok büntetett előéletű. Még csak randalírozásért vagy ittas vezetésért sem. És hogy őszinte legyek, nem is volt rá szükség, hogy megfélemlítsük a labdarúgókat” – mondta Gegics, aki szerint voltak olyanok az „ügyfelei” között, akik előbb nemet mondtak a megkeresésre, majd később visszahívták őt, hogy mégis benne vannak az „üzletben”.

„Olaszországban minden csapatban megvan a vírus, a Serie A-t is beleértve. Sőt, még csak a jéghegy teteje látszik. Di Martino és társai ügyesek: ha folytatják a nyomozást, jönnek a nagyhalak is.”

„A probléma maga a fogadás: a játékosok túl sokat keresnek, és sokan nem tudják, mit csináljanak a pénzzel. És fogadnak. Aztán nem állnak meg. Olaszország egy fertőzött terület: az együttműködési hajlandóság nagyon magas. Ez mentalitásbeli kérdés: ma a győzelem engem szolgál, de holnap te jössz nekem eggyel. Az ügyletek évek óta folynak, és a vezetők az első sorban állnak ezen a piacon. Most már milliomosok és futballisták működtetik a hajtóművet. De ez így működik más országokban is, csak önöknél felfedezték ezt a pénzforgalmat, miután az igazságszolgáltatás vizsgálódásba kezdett.”

A Gazzetta újságírója ugyanakkor felvetette Gegicsnek, hogy különbség van a korrupció, a szervezett bűnözés és egy-egy esetleges „megegyezés” között. „De nem gondolja, ugye, hogy képesek lettünk volna az egész bajnokságot felbolygatni, ha a túloldalról nincs meghallgatási készség? Azt hiszik, hogy csak mi és a magyarok műveltük ezt?Kérdezzék meg Gervasoniékat, hogy mióta voltak azon, hogy »információkat« vegyenek? (Gervasonit a 2011-es olasz bundabotrány kapcsán az olasz szövetség már öt évre eltiltotta a futballügyektől – a szerk.) És hány alkalommal hívott minket, hogy új játékosokat mutasson be, akik készek az üzletre! De ne várjon tőlem neveket, elég, ha Di Martinónak beszélek róluk” – majd kérdésre elárulta azért, hogy Stefano Maurit nem ismeri személyesen, ugyanakkor a Novara–Siena találkozó valóban megbeszélt mérkőzés volt. A 2011. május 1-jei másodosztályú összecsapás miatt került képbe a cremonai főügyészégnél Antonio Conte, a Juventus vezetőedzője is – az ügyben egyelőre vizsgálódnak.

A kérdésre, miszerint a válogatottat mennyire érintheti a botrány, Gegics így felelt. „Mindenki felelős a tetteiért. Biztos vagyok benne, hogy nem fognak hibáztatni, ha elmondom, hogy fontos játékosok is fogadnak. Higgye el: ez egy betegség. Ezért vonulok börtönbe. De nem vagyok semmilyen főnök, se erőszakos vagy fenyegetőző bűnöző.”

Forrás: nso.hu

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.