David Beckham a leggazdagabb

FFT-MTI

2012. május 6., vasárnap 14:00

A recessziós brit gazdaság sanyarú helyzetével dacolva az elmúlt egy esztendőben is jelentősen gyarapították vagyonukat a brit élsport leggazdagabbjai, akik közül 160 millió fontos becsült vagyonával David Beckham, az angol labdarúgás világsztárja tudhatja a legnagyobb összeget bankszámláján.

A The Sunday Times minden év tavaszán összeállítja listáját – Sport Rich List – a leggazdagabb száz brit sportoló becsült vagyonáról. A vasárnap megjelent 2012-es összesítés szerint a brit sportarisztokrácia százas felső kasztjának összvagyona egy év alatt 8.9 százalékkal 3.022 milliárd fontra (ezermilliárd forintra) emelkedett a tavalyi 2.776 milliárd fontról. A brit sport szupergazdagjai a két évvel ezelőtt kimutatott összvagyonukhoz képest csaknem 23 százalékkal lettek gazdagabbak.

A 37 esztendős Beckham, aki tíz évig a Manchester Unitedot erősítette, és jelenleg a Los Angeles Galaxy színeiben rúgja a labdát, 160 millió fontos becsült vagyonával kényelmes előnnyel vezeti a The Sunday Times százas listáját. A Sport Rich List 2012 összeállítóinak számításai szerint Beckham vagyona az elmúlt egy évben 25 millió fonttal – 19 százalékkal – nőhetett, nem elsősorban sporttevékenysége, hanem a nevéhez kötődő luxustermékek forgalmazása és a reklámszerződések révén.

A lista szerkesztői szerint a brit élsporton belül általánosságban is a futball „termeli" messze a legtöbb sportmilliomost: a száz leggazdagabb sportoló közül 48 a labdarúgó, és a hárommilliárd fontos összvagyonból 1.22 milliárd font futballisták bankszámláit gyarapítja.

A leggazdagabbak aktív labdarúgókból összeállított tizenegy összvagyona a Sport Rich List 2012 becslése szerint jelenleg 487 millió font. Beckham után ebben a „csapatban" a Manchester United fenegyereke, Wayne Rooney következik 45 millió fonttal, de a Chelsea cseh kapusa, Petr Cech is összegyűjtött már 18 millió fontot eddigi karrierje során.

Ugyancsak jövedelmező sportág a Formula–1. A gyorsasági autósport jelenlegi és múltbeli sztárjai közül négyen kerültek be a százas lista top 10-es elitjébe: Eddie Irvine (80 millió font), Jody Scheckter (60 millió font), Lewis Hamilton (55 millió font) és Jenson Button (53 millió font). Az autósport a százas mezőnybe felkerült brit – vagy Nagy-Britanniában élő – versenyzők 637 millió fontra becsült összvagyona alapján a második a futball mögött.

Utána a rögbi következik 450 millió fonttal, majd a golf, amelynek sztárjai eddig 251 millió fontot ütögettek össze – legalábbis a Sport Rich List 2012 szerkesztőinek becslése szerint.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.