Edzőmeccsé silányult a spanyol-ír + Videó + Képgaléria

FFT

2012. június 14., csütörtök 22:35, frissítve: péntek 07:41

Nem sok köze volt a C-csoport második fordulójának második meccséhez Írországnak. Spanyolország hírnevéhez méltóan futballozta le ellenfelét, a győzelme nem volt kérdéses. A címvédő még nem továbbjutó, de az írek nemsokára hazamennek.

A C-csoport legerősebb és leggyengébb csapatának mérkőzéséről már hónapokkal ezelőtt tudtuk, hogy úgymond "országos" egyesnek számít, és végül nem kellett csalatkoznunk: a várakozásoknak megfelelően a spanyolok könnyedén léptek át az íreken.

Az első félidő elején pedig a zöld-fehérek Simon Cox révén veszélyeztettek még egy lövéssel, ám később az ég világon semmit nem tudtak kezdeni támadásban, mert erejüket a spanyolok lefékezésére fordították. De azt is rosszul, mert Fernando Torres legszebb napjaira emlékeztetve már a 4. percben lecsapott a labdára az írek tizenhatosán, és a totojázó védőket lehagyva gyönyörűen bombázott Shay Given kapujába.

Torres gólja a 4. percben

A folytatásban is a spanyolok maradtak támadásban, a labda gyakorlatilag végig az ír térfélen volt. Jellemző adat az első félidőre, hogy a spanyolok bőven kétszáz passz fölött jártak már, amikor az írek még a százat sem érték el... A szerencsének, meg az önmagukhoz képest csak hatvan százalékot nyújtó spanyoloknak volt köszönhető, hogy az első félidőben nem esett több gól. Az embernek - nézve a találkozót - az volt az érzése, hogy a spanyolok edzőmeccset játszanak valami - már elnézést - falusi kiscsapattal. Holott ez egy Eb-csoportmeccs volt.

A szünet után David Silva megalázó góllal növelte a címvédő előnyét (három ír bekket hülyített meg), de ez a találat sem vette el a mérkőzést végig dúdoló (és söröző) ír drukkerek kedvét.

David Silva alázása

Később, amikor Torres második találatát is megszerezte, sőt a Chelsea-csatár cseréje, Cesc Fabregas is eredményes volt, már lehetett szomorú arcokat látni a szektoraikban, de azért végig énekelték a meccset, miközben ők is elfogadták a realitást: a spanyolok ellen az íreknek esélyük sem volt a túlélésre.

Torres második találata

Fabregas patronja

Írország két vereséggel már biztosan búcsúzik az Európa-bajnokságtól, a spanyolok továbbjutására - bármennyire is valószínűsíthető - még nincs garancia.

Spanyolország-Írország 4-0 (1-0)

Gdansk, PGE Aréna, 39 150 néző. Vezette: Proenca (portugál)

Spanyolország: Casillas – Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Busquets, Xabi Alonso (Javi Martínez, 65.) – David Silva, Xavi, Iniesta (Cazorla, 80.) – Torres (Fabreges, 74.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.

Írország: Given – O'Shea, St Ledger, Dunne, Ward – Duff (McClean, 77.), Andrews, Whelan (Green, 80.), McGeady – Cox (Walters, 46.) Keane. Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni.

Gólszerző: F. Torres (4., 70.), David Silva (49.), Fabregas (83.)

A mérkőzés szöveges tudósítását ide kattintva elolvashatják!

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.