Egervári körül fogy a levegő

FFT

2012. május 7., hétfő 21:25, frissítve: kedd 09:03

Csak lasszóval lehet futballistát fogni a ligaválogatott számára. Nem jöttek össze elegen, a szövetségi kapitány feladta a harcot, elmarad az edzőmeccs. Kínos! Az FFT kommentárja.

A magyar ligaválogatott húszfős keretéből hétfőn csak tizenhárom labdarúgó jelentkezett munkára, hárman – Halmosi Péter, Egerszegi Tamás, Lipták Zoltán – sérülten érkeztek Telkibe, míg négy futballista – Gyurcsó Ádám, Nikolics Nemanja, Koltai Tamás, Pátkai Máté – klubja kérésére nem csatlakozott a csapathoz.

Egervári Sándor szövetségi kapitány a kialakult helyzetről elmondta: tizenhárom játékossal nem lehet mérkőzést játszani, ezért a dunaszerdahelyi DAC ellen tervezett győri felkészülési találkozó elmarad. 

„A tervezett program nagyobb részét kisebb létszámmal is megtartjuk, a szerdai mérkőzést azonban nem tudjuk vállalni, egyetlen mezőnyjátékos cserével nem lehet kiállni a találkozóra. A ligaválogatott alapvető célkitűzése, hogy az NB I-ben kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosokat felzárkóztassuk, és megismertessük a válogatott játékával, ezt két nap alatt, a közös edzésekkel meg tudjuk oldani. Nehéz helyzetbe kerültünk, de nem mondunk le arról, hogy a jövőben is tartsunk összetartásokat a hazai bajnokságban szereplő játékosoknak. Sajnálom, hogy nehezen indul be ez a program, de szeretném, ha félévről félévre két-három játékos megjelenne a válogatottban, és az ő zökkenőmentes beilleszkedésük érdekében kiemelt jelentősége van a ligaválogatott összehívásának. Emellett nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a futballisták számára is jókora motivációt jelent, ha érzik, hogy közel vannak a válogatotthoz.”

A fenti nyilatkozat voltaképpen egy beismerő vallomás. Egervári Sándor ugyan igyekszik elbagatellizálni a helyzet súlyát, ám aki tisztában van azzal, hogy a kapitány milyen büszkén hirdette: több szövetségben dolgozó futballreformerrel közösen hívta életre a ligaválogatottat, pontosan tudja, hogy a szakvezetőnek egy öv alatti horoggal ér fel a program meghiúsulása.

Mert ne szépítsük: az élklubok szembementek a kapitánnyal, és – érthető módon, tesszük hozzá – a bajnoki hajrá közepette nem engedik legjobbjaikat tét nélküli mérkőzéseken pályára lépni.

A ligaválogatott első összetartását megelőző példátlan esetről immár suttognak futballberkeken belül. Emlékezhetünk, az április 19-én kiadott hivatalos kommüniké szerint „A ligaválogatott keretének múlt heti összeállítása óta változott a hétvégi bajnoki forduló programja, s a mérkőzését egyaránt vasárnap játszó DVSC-TEVA és a Győri ETO arra kérte a szövetségi kapitányt, hogy tekintsen el néhány labdarúgó keddi szerepeltetésétől. Mivel két olyan csapatról van szó, amely a bajnoki címért küzd, Egervári Sándor beleegyezett, hogy az érintett játékosokat a ligaválogatott áprilisi mérkőzésén ne szerepeltesse, és változtatott a keretén.”

Nos, az FFT megbízható forrásból származó információja szerint a valóság az, hogy pusztán a Debrecen kérte a szövetséget, hogy tekintsen el játékosai szerepeltetésétől – a győri labdarúgók távolmaradásáért Egervári a felelős. Miután az MLSZ kézhez kapta a DVSC levelét, a kapitány fölhívta Pintér Attilát és tájékoztatta: a bajnoki rivális Debrecen nem engedi legjobbjait az összetartásra és mivel számára kínos lenne, ha csak a Loki futballistái kaphatnának felmentést, kérte, jelezze nyilvánosan, hogy ő sem hagyja labdarúgóit pályára lépni. Pintér nem értette Egervári akcióját, mondta, hogy felőle nyugodtan játszhatnak a labdarúgói. A kapitány ugyanakkor kötötte az ebet a karóhoz és végül kiharcolta, hogy Pátkai Mátét és Fehér Zoltánt ne kelljen meghívnia – csak az a Koltai Tamás és Dudás Ádám csatlakozott a társasághoz, akik akkoriban kevesebb játéklehetőséget kaptak Győrben.

Mindeközben a Videoton – amely együttest a fenti kiadvány tanulsága szerint sem a szövetség, sem a válogatott szakvezetője nem tartott bajnokesélyesnek – csak hosszú vitasorozat végén érte el, hogy a keretbe hívott kulcsemberei, akiknek a lábában rengeteg meccs volt, csak egy félidőt legyenek pályán.

A helyzet most már egyértelmű: a ligaválogatott – a szezon közben legalábbis – terhes az egyesületek számára, és a kapitány hiába partizánakciózik (úgy tudjuk, a minap egy technikai vezetőt keresett fel, beszélt indulatosan a klubalkalmazottal, s követelte, hogy az általa megnevezett játékosok mindegyike jelenjen meg időben az edzőtáborban), mintha elfogyóban lenne az ereje, mintha stílusa kezdené megosztani a honi futballtársadalmat.

Még szerencse, hogy a konfliktusok – egyelőre – csak a ligaválogatott körül alakultak ki.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.