"Egy nemzet gyűlöli önt, amíg él"

FFT

2012. június 24., vasárnap 12:00, frissítve: vasárnap 18:15

A Kassai-botrány történelmi előzményei az 58-as vb-elődöntőtől Tichy meg nem adott gólján át a Vágner-ellenes utcai zavargásokig. Szöllősi György blogja.

„Amikor hatalmas, egy egész nemzetet felháborító játékvezetői döntés született vagy a futballvilágot megrázó játékvezetői ténykedés, nos, olyan esetet többet is őriz a magyar futballbírók históriája. A világbajnokságok történetének talán legbotrányosabb meccse volt az 1938-as Csehszlovákia–Brazília negyeddöntő, amikor a brazilok éppen olyan minősíthetetlenül viselkedtek, mint az '54-es, magyarok elleni negyeddöntőben, amely mérkőzés egyébként szintén verekedésbe fulladt. Azt „berni csataként”, emezt, a '38-as meccset „bordeaux-i csataként” tartja számon a történetírás, s attól különösen érdekes most nekünk, mert Hertzka Pál (Paul von Hertzka) magyar játékvezető volt a bíró, aki a vb-k történetében először állított ki egyetlen meccsen három játékost (a 2006-os portugál–hollandig nem fordult elő újra ilyesmi). De ez még nem elég. A csehszlovákok egyenlítő gólja tizenegyesből született, két cseh világsztár, Nejedly és Planicka kéztörést szenvedett, előbbi elhagyta a játékteret (csere természetesen még nem létezett), utóbbi törött karral védte végig a meccset és az 1:1-es eredményt követő 30 perces hosszabbítást! Persze a csehek nem voltak létszámhátrányban a pályán, mert a braziloktól addigra már két játékost kiállított Hertzka (ma az ő nevét viseli az MLSZ játékvezetői díja), másik kettőt pedig sérülés miatt voltak kénytelenek lehúzni a pályáról… 

Maradt az 1:1, a megismételt meccsen meglehetősen tartalékosan álltak ki a csapatok, Brazília nyert 2:1-re.”

A teljes blogbejegyzést IDE kattintva olvashatja!

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.