El is halaszthatják az Eb-t, beugró rendező nincs

FFT

2012. május 2., szerda 15:43, frissítve: szerda 19:55

Az ukrán belpolitikai helyzet további romlása esetén az is elképzelhető, hogy a jövő hónapban nem rendezik meg az Európa-bajnokságot. Az UEFA nem engedélyezi, hogy bármelyik ország is átvegye „beugróként” a társrendezést keleti szomszédunktól.

Ezt Martin Kallen, az UEFA Európa-bajnoki biztosa mondta a német Süddeutsche Zeitung online kiadásának a feszült ukrán belpolitikai helyzettel kapcsolatban. A hírek szerint Németország és Spanyolország is jelezte, hogy adott esetben szívesen megrendezné a tornát, Kallen szerint azonban ilyen fajta beugrásra nincs lehetőség az idő szorítása miatt, és jelenleg amúgy sem kell a halasztástól tartani. Azt viszont elárulta, hogy az UEFA rendelkezik vészforgatókönyvvel, ez alapján ha túl veszélyesnek ítélnék meg az ukrajnai rendezést, akkor egy másik évre halasztanák az Eb-t.

Wolfgang Niersbach, a német szövetség (DFB) elnöke egyébként szintén nem lát rá esélyt, hogy beugróként meccseket rendezzenek.

„Csak egy másodpercre vetődött fel bennünk ez a lehetőség, az ukrán emberek megérdemlik az Európa-bajnokságot – mondta Niersbach, aki az Eb lehetséges bojkottját sem tartja jó ötletnek. – Az összes vezető egyetért abban, hogy az Európa-bajnokság bojkottjával csak annyit érnénk el, hogy jelentősen megsértenénk az ukrán népet.”

Néhány napja látott napvilágot a hír, miszerint a német kormány a küszöbönálló Európa-bajnokság ukrajnai részének politikai bojkottját tervezi a Julija Timosenko volt ukrán kormányfővel szembeni bánásmód miatt. Ukrajna mostanában finoman fogalmazva nem a világ legbiztonságosabb országa,Dnipropetrovszkban például a múlt héten négyszer robbant szemetesekbe rejtett pokolgép, amelynek következtében tizenöten sérültek meg.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, az Amnesty International (AI) szerint a rendőrbűnözés is veszélyt jelent a futballturistákra. Az AI több esettanulmányt ismertet hétoldalas jelentésében, közölve: a bemutatott incidensek – amelyek végletesen brutális rendőri fellépések különböző eseteit dokumentálják – példázzák, hogy a jelenlegi rendszer milyen mértékben teszi lehetővé a gyakorlatilag akadálytalan rendőri bűnözést Ukrajnában.

A legfrissebb hírek szerint az osztrák kormány tagjai bojkottálni fogják az Európa-bajnokság Ukrajnában sorra kerülő mérkőzéseit – ilyen döntés született a koalíciós bécsi kormány szerdai ülésén.

 

Rendszerellenes tüntetés majáliskor Ukrajnában. Fotó: Reuters

 

(forrás: sueddeutsche.de; nso.hu)

Forrás: sueddeutsche.de; nso.hu

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.