Elefántcsontpart nagy generációjának utolsó esélye

FFT

2012. január 18., szerda 21:07

Január 21-én útjára indul a labda a 2012-es Afrikai Nemzetek Kupáján, amelyet ezúttal két országban, Egyenlítői Guineában és Gabonban rendeznek. Európában játszó sztárok tucatjai fordítanak hátat néhány hétre a topligáknak, hogy eldöntsék, melyik a legjobb csapat Afrikában. Lássuk, kik csapnak össze a B-csoportban!

 

Elefántcsontpart

 

Sokadszor hangoztatjuk, de most már kétségkívül tény: elérkezett ennek az elefántcsontparti generációnak az utolsó esélye. Talán soha, sehol nem volt még Afrikában ilyen tehetséges nemzedék egy országban: Didier Drogba, Yaya Touré, Kolo Touré, Emmanuel Eboué, Salomon Kalou, Didier Zokora, Gervinho…micsoda névsor! És ezek a fiúk még nem nyertek semmit. Az 1992-es elefántcsontparti csapat közel sem volt ilyen erős nevekben, mégis tudott Afrika-kupát nyerni. A sok sikertelenség miatt most robbanásveszélyes a helyzet: a túlzott akarás és bizonyítási vágy csúnyán elsülhet visszafelé is, de az is lehet, hogy az ellenfelek most súlyos vereségeket fognak szenvedni ettől az erőtől duzzadó csapattól. A selejtezőben mindenesetre nem kegyelmeztek: hat meccs, hat győzelem, 19–4-es gólkülönbség. Vendégként is tarolás: 6–2 Beninben, 5–0 Ruandában.

A legutóbbi két világbajnokságon ott voltak az „elefántok”, de egyszer sem jutottak tovább a csoportból. 2006-ban az Afrika-kupán döntőbe jutottak, de ott elvéreztek Egyiptommal szemben. A nagy áttörés, a nagy siker továbbra is hiányzik. 2008-ban az elődöntő volt a végállomás, de 4–1-es csapást szenvedtek el. Két éve Angolában pedig a negyeddöntőben a 89. percben még vezettek Algéria ellen 2–1-re, mégis kiestek. Már igazi sztáredzők is vezették a csapatot, de mind a bosnyák Vahid Halihodzic, mind a svéd Sven-Göran Eriksson megbukott a kispadon.

Elefántcsontpart kapcsán most is az a legnagyobb kérdés, hogy ki lesz a vezér az öltözőben és a pályán, mert önjelölt vezérből a kelleténél több is van, ám valódi élharcosa igazából egy sem a gárdának. Élesen a hatalmi ellentétek a kereten belül. Ez az egész afrikai futballban nagy probléma, de a nyugat-afrikai csapatokra mindig is hatványozottabban igaz volt. A kiszivárgott hírek szerint az idősebbek (Drogba és társai) és a fiatalabbak, mint Gervinho vagy a CSZKA Moszkvában szereplő Seydou Doumbia között is feszültség van. Most egy erős személyiségre volna szükség, aki összefogja az együttest. Talán a Manchester City-ben bizonyító Yaya Touré kezébe lehetne adni a karmesteri pálcát, hogy rend legyen. Mert ha rend nem lesz, dicstelen fog búcsúzni a futballtól egy többre érdemes elefántcsontparti nemzedék.

 

Samuel Eto’o jóslata:

"Az én szememben ők az Afrika-kupa legnagyobb favoritjai, szerintem megnyerik. Sokszor hibázták már el az utolsó lépést, most talán szerencsésebbek lesznek és sikerülni fog nekik."

 

Az edző

Francois Zahoui

A külföldi sztáredzők kudarcai után Elefántcsontpart most megpróbálkozik egy kis hazaival. Zahoui volt már edző Toulonban, és az Africa Sportsnál szerzett nevet magának klubedzőként. A dél-afrikai vb után nevezték ki szövetségi kapitánnyá, az Afrika-kupa selejtezőjében nyújtott játék imponáló volt, most jön az igazi erőpróba. Sok esélye nem lesz, mert a szövetség új elnöke, Augustin Sidy Diallo jobban preferálja az európai edzőket.

 

 

A kulcsjátékos

Yaya Touré

Négy évvel ezelőtt, amikor Kolo Touré azt mondta, hogy testvére, Yaya jobb játékos, mint Patrick Vieira, még mindenki úgy könyvelte el, hogy a testvéri nagylelkűség beszél belőle. De kiderült, hogy nem a levegőbe beszélt. A Man City középpályása ma már a világ egyik legjobbja, nemcsak a posztján, hanem abszolút értelemben is. Védekezésével és góljaival is nagy hasznára lehet csapatának.

 

 

A csoportrangadó

Elefántcsontpart–Szudán, január 22., Malabo

Bár a 2006-os vb-szereplő Angola a legnehezebb ellenfél, ám velük már csak a harmadik körben játszanak az „elefántok”, valószínűleg már továbbjutóként, így az első meccs Szudán ellen sokkal fontosabb lesz, a jó kezdés ugyanis elengedhetetlen.

 

 


Angola

 

 

Angola a legfőbb bizonyítéka annak, hogy olajpénzeken nem lehet futballsikereket venni. Miközben az olajban hasonlóan gazdag Nigéria két vb-n is villogott a 90-es években, Angola még az Afrika-kupákra is csak nehezen jutott ki. 2006-ban azonban megtört a jég, az angolai csapat ott volt Németországban, és a Mexikó, Portugália és Irán elleni csoportmeccseken bizonyította is, hogy ott a helye a vb-n, egyáltalán nem vallott kudarcot, a portugálok is csak egy korai góllal verték meg őket 1–0-ra. Az akkori sikeredzőnek, Luis Goncalvesnek azonban 2008-ban mennie kellett a hat selejtezőmeccsen elszenvedett két váratlan vereség miatt. Talán nagyobb türelemre volna szükség a szövetségben az eredményes munkához.

 

Az edző

Lito Vidigal

A volt portugál válogatott, Luis Vidigal testvére Angola ötödik edzője az elmúlt három évben. Játékosként volt a Campomaiorense és a Belenenses játékosa is, 1998-ban pedig részt vett Angolával az Afrika-kupán. Angola előtt a portugál Uniao Leiria edzője volt.

 

 

A kulcsjátékos

Gilberto

A 29 éves balszélső sérülés miatt hiányzott a 2006-os vb-ről, de a 2010-es Afrika-kupán a legjobbja volt az angolai csapatnak. Az egyiptomi Al-Ahli nagy sztárja volt, hat egyiptomi bajnoki címet és három Afrikai Bajnokok Ligáját nyert, most Belgiumban játszik, a Lierse-ben.

 

 

Samuel Eto’o jóslata:

"A 2006-os vb-n és a 2010-es Afrika-kupán szerzett tapasztalataik nagy segítségükre lesznek. Jó esélyük van a negyeddöntőbe jutásra."

 

 

Szudán

 

Gabon és Egyenlítői Guinea mellett Szudán az egyetlen ország Kelet-Afrikából. Futballtörténeti múltja sokkal jelentősebb annál, amit a FIFA világranglistáján elfoglalt 112. helye sugall. Ők rendezték az első Afrikai Nemzetek Kupáját 1957-ben, döntőt játszottak 1959-ben, és odahaza megnyerték a tornát 1970-ben. Nagyon rányomja azonban a csapat szereplésére a bélyegét az országot sújtó nehéz gazdasági helyzet és politikai zűrzavar. 1976 óta Szudán csupán egyszer jutott ki az Afrika-kupára, 2008-ban, akkor is mindhárom meccsét elveszítette, gólt sem szerzett. A mostani selejtezőkben azonban csak Ghána rabolt pontot Szudántól, és csoportmásodikként magabiztosan kvalifikálta magát a tornára.

 

Az edző

Mohamed Abdalla Ahmed

Ahmed jutatta ki a csapatot 2008-ban is az Afrika-kupára, és 2011-ben harmadik helyet szerzett a csapattal a CHAN-on (csak a hazai bajnokságokban játszók Afrika-kupája).

 

 

A kulcsjátékos

Haitham Mustafa

A szudáni futball arca. Egyben csapatkapitány és válogatottsági csúcstartó. A ravasz középpályás 11 bajnoki címet nyert Szudánban az Al-Hilallal.

 

 

Samuel Eto’o jóslata:

"Sok fiatal játékos van a keretben, szerintem javítani fognak 2008-hoz képest, fognak pontot szerezni."

 

 

Burkina Faso

 

Mauritánia visszalépése miatt Burkina Fasónak csak Gambiával és Namíbiával kellett megküzdenie a selejtezők során. Könnyen vették ezt az akadályt, átlagban meccsenként három gólt szereztek, és csak akkor veszítettek pontot Gambia ellen, amikor már biztos továbbjutók voltak. 1998-ban hazai pályán remekül szerepeltek az Afrika-kupán, azóta viszont hat tornát rendeztek, ebből ötre nem tudtak kijutni. De most egymás után másodszor sikerült a kvalifikáció, ez felfelé irányuló tendenciát jelez. Van két jó csatáruk, Aristide Bance és Moumouni Dagano. A Lyonban játszó Bakary Koné pedig igazán minőségi védő.

 

Az edző

Paulo Duarte

Dolgozott már Franciaországban a Le Mans-nál a 42 éves, egykori portugál védő. Angola szövetségi kapitánya is volt korábban, ahonnan 2010-ben kellett távoznia.

 

 

A kulcsjátékos

Jonathan Pitroipa

A villámgyors szélső vagy középpályás Pitroipa a Freiburgban és a Hamburgban tette le a névjegyét, mielőtt 2011-ben négy millió euróért a Rennes-hez szerződött, ahol két góllal mutatkozott be első meccsén.

 

 

 

A sorozat korábbi részei:

I. rész: Szenegál új generációja harcra kész

 

Következik:

Január 19. III. rész - C csoport

Január 20. - IV. rész - D csoport

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.