Élő DNS-ből csináltak újraírható adattárolót

Meixner Zoltán

2012. május 23., szerda 09:59, frissítve: szerda 10:04

A Stanford University kutatói kidolgoztak egy olyan módszert, amellyel mikrobák élő DNS-ét használhatják fel bináris adattárolásra, méghozzá újraírható módon.

Organikus adattárolás - relativitáselmélet DNS láncon

Az IBM áttörést ért el a DNS-chipek terén

A Stanford egyetem fiatal kutatói Jerome Bonnet, Pakpoom Subsoontorn és Drew Endy olyan biológiai adattárolási módszert fejlesztettek ki, amelyben enzimek képesek megváltoztatni a DNS-szekvenciák ki és bekapcsolt állapotát, ezért valamennyi szekvencia megfelel egy bináris számjegynek.

Bonnet kifejtette, hogy a kutatócsapat három év alatt 750 kísérletet végzett el, mire a megfelelő eredményhez jutott, s az úgynevezett recombinase addressable data module (rekombináns címezhető adatmodul) vagy röviden RAD létrejöhetett.

A RAD-ot használva a kutatók képesek voltak úgy módosítani a mikrobák DNS-ét, hogy azok ultraibolya fény alatt megváltoztassák a színűket. Az állapotuktól függően a parányok vörös vagy zöld fényt bocsátottak ki. A jelenséget előidézéséhez a DNS szekció az egyik állapotból a másikba tetszés szerint kapcsolható a megoldással.

Remények szerint a genetikus adatok bitjeiből byte-okat is elő tudnak majd állítani, ami azonban akár további tíz évbe is kerülhet. Azonban az a képesség, hogy adatokat beleírhatnak, majd újraírhatnak a DNS-ben, alapvető alkalmazás lehet például a rákkutatásban.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.