Garancsi: Az MLSZ edzőképzésén Sousa elüldözésére buzdítottak

FFT

2012. szeptember 20., csütörtök 16:40, frissítve: csütörtök 17:46

Az Indexnek adott hosszabb interjút Garancsi István. Az Európa Ligában ma este bemutatkozó klub tulajdonosa őszintén beszélt Paulo Sousáról, Mezey Györgyről és a hazai futballközegről.

Garancsi István részletekbe menően foglalkozott Paulo Sousával, pontosabban azzal, hogy miként viszonyul hozzá a hazai futballtársadalom. Lesújtó képet fest a magyar kollégákról.

„Senki a mai napig nem cáfolta, hogy az MLSZ edzőképzésén arra buzdítottak, hogy minden eszközzel el kell üldözni Sousát. Nem előadáson történt, hanem annak szünetében, de hozzánk többen is úgy jöttek, akik ezt hallották, hogy nagyon elragadtatta magát Varga István, aki korábban itt volt nálunk. (…)

Voltak, akik komplett ámokfutást rendeztek ellene. Zombori Sándor egyenesen azt mondta: nem közénk való. De a verkli inkább ez volt: minek idehozni ezeket a középszerű játékosokat külföldről, elveszik a helyet, satöbbi, satöbbi. Még a Trabzon elleni visszavágó napján is megszólalt Bognár György, mondván: Sousa hiába hangoztatja, hogy ő most reformot csinál itt a magyar labdarúgásban. Hogy nem igaz, blöff, semmi újítása nincsen. Meg hogy a Mezey-féle csapatnak volt egy stílusa, szerkezete, és ha nem is játszott annyira látványosan, de az mégis csak egy bajnokcsapat volt, míg ez a csapat most le van butítva. Korábban Sousa szakmai barbárságáról értekezett, amit értékelni sem lehet. A magyar futball szereplői nagy és érthetetlen hibát követnek el, hogy nem használják fel és ki a tudását, kapcsolatrendszerét. Olyan iskolából jött, amelyik Mourinhót is adta a világnak.”

Az Európa Ligába – Garancsi szerint – magyar szakemberrel nem jutott volna el a Videoton.

„Ha el lehetett volna, nem Paulóval vágtam volna bele ebbe a három éves ciklusba. Tulajdonképpen hibáztam, amikor nem hagytam, hogy egy teljes stábot hozzon magával. Akkor még hittem abban, hogy Magyarországon is vannak olyan szakemberek, akik tudják őt segíteni, kiszolgálni. Szerencsére időben észrevettem a hibát. Magyarországon sajnos nincs használható pályaedző-, menedzser-, erőnléti edző- illetve kapusedző képzés. De máshonnan is megközelíthetjük ezt a kérdést. Miért van az, hogy míg a hatvanas-hetvenes években Magyarország edzőexportőr volt, addig mára nem, vagy alig tudunk felmutatni külföldön komoly állásban levő magyar szakembert. És ez nem a külföldi klubok protekcionizmusának az eredménye, mert vannak szakmák, ahol igen keresettek a hazai szakemberek. De ez nem a magyar labdarúgás szakmai vezetése.

A piac pontosan mér. Miközben pedig a rendszer összezár: mikor hallott olyanról, hogy az egyik szakkommentátor egy magyar edzőt bírált a nyilvánosság előtt? Holott itt kezdődhetne a változás: ha őszintén szembe tudna nézni a magyar futballtársadalom a gyengeségeivel.”

Garancsi István számára a 2010-es maribori EL-meccs a mexikói 0-6-tal egyenértékű. Így emlékezett arra a két találkozóra.

„Egyszerűen súlytalanok voltunk. Akkor szembesültem azzal, milyen messze vagyunk még egy szlovén csapattól is. 1-1 és 0-2 volt az eredmény, de lelkileg felért a 0-6-tal. De az inkább csak dacot szült, erősebb lettem attól, hogy lefociztak, mert tudtam, nem hagyhatom ezt annyiban.”

A teljes interjú itt érhető el.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.