Gond van a lengyel Eb-stadionokkal

FFT-MTI

2012. július 10., kedd 15:50, frissítve: kedd 17:16

Egy lengyel hetilap szerint veszteséges a július 1-jén befejeződött lengyel–ukrán közös rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság négy lengyelországi stadionjának működtetése, és kevés az esély arra, hogy ezen bárki is változtasson.

Az Uwazam Rze lengyel hetilap legfrissebb számában arról ír: a varsói, gdanski, poznani és wroclawi aréna felépítése összesen több mint 4 milliárd zlotyt (951 ezer euró) vett igénybe, amit az Eb-helyszínek várhatóan éveken át fognak törleszteni. Ezt az összeget az összesen közel 67 millió zlotyra rúgó (16 millió euró) éves fenntartási költségek is növelik, amelyeket még a szponzorok segítségével sem lesz könnyű fizetni.

A legnagyobb problémák a legdrágább, közel 2 milliárd zlotyért (476 millió euró) felépített fővárosi Nemzeti Stadionnal vannak. Fenntartása évente 30 millió zlotyt (7,1 millió euró) vehet igénybe, így nem fedezhető a 16 millió zlotyra becsült szponzori támogatásból, amelyet még meg is kell szerezni. A lap szerint a több ezer négyzetméter bérelhető üzlethelyiség és konferenciaterem kiadásával, illetve a betervezett évi tíz nagyszabású rendezvény megszervezésével is kétséges, hogy az arénát fenn lehet-e tartani.

Ezt tetézik a varsói létesítmény jogi problémái is, mivel a városközpont közvetlen szomszédságában, egy régebbi stadion helyén felépített aréna részben magántelken van. Az államosított telek ügyében a napokban döntött a bíróság, így az építkezés költségeit várhatóan egy többmillió zlotys kártérítés is megemeli.

A lap értesülései szerint csak a wroclawi és a poznani stadionokat használják a jövőben a helyi futballklubok. A lengyel labdarúgó-szövetség vezetősége a válogatott mérkőzéseit is kisebb arénákban akarja megszervezni, mert lehetetlennek tartja a teltházat például az 58 ezer férőhelyes varsói stadionban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.