Jön a Ruhr-vidéki derbi

Galavits Patrik (FFT)

2011. november 25., péntek 16:47

Dortmund a Schalke fogadására melegít, de nem csak a Ruhr-vidék rangadója ígérkezik izgalmasnak a hétvégi Bundesliga-fordulóban.

Péntek

1. Köln – Borussia Mönchengladbach 20:30 (Eurosport2, élő)

Nemcsak Dortmundban, Kölnben is egy nagy múlttal bíró párharc következik. A kecskések kevesebb szebb emléket őriznek a Mönchengladbach elleni meccsekről, mint a vendégek, akik már 42-szer elverték a Kölnt, és összesen 160 gólt rámoltak be a hálójukba. Ennél negatívabb mérlege semelyik másik német együttes ellen nincs a Kölnnek. Az utóbbi mérkőzéseken is inkább a Borussiának termettek babérok, legutóbb 2008-ban szenvedtek vereséget a hazaiaktól. Ráadásul idén a ’Gladbach meglepetésre tapad az élmezőnyre, míg a kölniek megszokott hullámzó formájukat hozzák.

 

Szombat

Borussia Dortmund – Schalke 04 15:30 (Eurosport2, élő)

Kétségkívül a Ruhr-vidéki rangadó a legkiemelkedőbb meccs Németországban a hétvégén. A két csapat rivalizálását nem is kell bemutatni, és ezúttal sem csak a várhatóan parázs hangulat miatt lesz érdemes megnézni a mérkőzésüket. Két kiváló formában lévő együttes találkozik egymással Dortmundban, a Borussia az utóbbi hét fordulóban megszerezhető 21 pontból – többek között a Bayern Münchent idegenben megverve – 19-et söpört be, míg a Schalke 16-ot. A kiegyenlített örökmérleg, a nagyszerű forma és a klasszisok mindkét oldalon való felsorakoztatása nem is ígérhet mást, mint egy hamisítatlan német derbit.

 

1. FC Nürnberg – 1. FC Kaiserslautern 15:30

Rettenetes sorozatban van a Nürnberg: a frankok utolsó három mérkőzésüket kivétel nélkül elvesztették, mindehhez 1–10-es gólkülönbséget produkálva. Most az ellen a Kaiserslautern ellen javíthatnak, akik ellen legutóbbi négy meccsüket megnyerték. Ennek ellenére a ’Lauternnek van a legjobb a mérlege a Nürnberg ellen minden jelenlegi Bundesliga-csapatot figyelembe véve, ugyanis meccseik majdnem felét megnyerték az aktuális ellenféllel szemben. Marco Kurz legénysége abban is bizhat, hogy a bajnokság egyik legrosszabbul muzsikáló védelme ellen végre csatárai is megtalálják a góllövő cipőjüket, és akkor megkezdhetik az elszakadást a kiesőzónától.

 

TSG Hoffenheim – SC Freiburg 15:30

A szép lassan középcsattá váló Hoffenheim azt a Freiburgot fogadja, amely győzelem esetén az utolsó előtti helyről három pontra megközelítheti aktuális – a tabellán kilencedik – riválisát. Hogy miért nincs előrébb a jó nevekből álló TSG, arra jó magyarázattal szolgálhat az, hogy mindössze négy játékos tudott betalálni tőlük az eddig eltelt 13 forduló alatt. Ez még nem is lenne akkora baj, de a Ryan Babel, Roberto Firmino, Vedad Ibisevic, Sejad Salihovic alkotta négyes is csak 15 gólt tudott összeszorgoskodni, ami átlagban alig több mint egy találat mérkőzésenként. Ennél még az utolsó előtti Freiburg is több gólt jegyez, bár ha hozzátesszük, hogy 29-et kaptak, akkor érthetővé válik, miért szerénykednek csak a 17. helyen.

 

További mérkőzések:

Szombat

FC Augsburg – VfL Wolfsburg 15:30

Hertha Berlin – Bayer Leverkusen 15:30

Hannover 96 – Hamburger SV 18:30 (Eurosport2, élő)

Vasárnap

Werder Bremen – VfB Stuttgart 15:30 (Eurosport2, élő)

FSV Mainz – FC Bayern München 17:30 (Eurosport2, élő)

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.