Kassai Viktor mutatta be az Eb hivatalos labdáját

2011. december 3., szombat 17:55

Az adidas Tango 12 hivatalos magyarországi bemutatójára Budapesten került sor Kassai Viktor, FIFA játékvezető és Kovács Péter freestyler világbajnok részvételével. A labdát az ukrán olimpiai bajnok rúdugró, Szergej Bubka leplezte le az UEFA EURO 2012™ sorsolásával egy időben.

A Tango 12 a klasszikus Tango design tervei alapján készült, melyet már a FIFA által rendezett világbajnokságokon  és az UEFA által rendezett Európa-bajnokságokon is használtak a 80-as évek elejétől kezdve. A Tango 12 modern változata az eredeti designnak, melyben a színes körvonalak a két rendező ország - Lengyelország és Ukrajna - zászlóinak színvilágát tükrözik. A Tango design részeként megjelenik a labdán 3 ábra, melyek a mindkét országra nagyon jellemző papírvágás művészetét szimbolizálják.

A 2012-es Eb hivatalos mérkőzéslabdája háromszög alakú, hőhatással összeillesztett panelekből áll, így garantálható a labda stabil és megbízható teljesítménye. A labda egyes paneljeit olyan szorítóréteg borítja, amely elősegíti a cipő és a labda érintkezését, valamint növeli a labda irányíthatóságát. A labda külső borítása alatt szőtt hálóváz és új belső rész található, amely megkönnyíti a labda levegőben  tartását és minimálisra csökkenti a labda vízfelvételét. 

A Tango 12 két éves fejlesztés eredménye, melynek során két különböző típusú szigorú teszten is meg kellett felelnie – a játék közbeni tesztelés során 8 különböző ország profi klasszisai és amatőr játékosai, szövetségei és klubjai ellenőrizték a labda minőségét. A másik teszt laboratóriumban zajlott, amely bebizonyította, hogy az új labda megfelel, sőt meg is haladja a FIFA hivatalos mérkőzéslabdákra vonatkozó előírásait. Az Adidas csoport vezérigazgatója, Herbert Hainer véleménye szerint a legújabb Tango az Adidas legkörültekintőbben ellenőrzött labdája.

A sportszergyártó cég 1963-ban megkezdett futball innovációinak sorában a Tango 12 a tizenegyedik hivatalos mérkőzéslabda, amely egy, az UEFA által rendezett Európa- bajnokságra készült. Ez alatt az idő alatt három Tango terv alapján készült labda szerepelt az UEFA EURO™ bajnokságokon – az 1980-as Tango River Plate, a 1984-es Tango Mundial és az 1988-as Tango Europa.

Az új labdát először játék közben a 2012. június 8-án kezdődő, az UEFA által megrendezendő Európa-bajnokság nyitómérkőzésén mutatják be, amikor is a házigazda lengyel válogatott a varsói Nemzeti Stadionban lép pályára első csoportellenfelével szemben. A kontinenstalálkozón résztvevő összes csapat a december 5-i héten - hat hónappal az Eb megkezdése előtt - 30 darab hivatalos mérkőzéslabdát kap az edzésekhez és a mérkőzésekhez.

Forrás: proactive

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.