Katar 2022: mégsem lesz légkondi a stadionokban?

FFT

2011. november 9., szerda 06:22

Hiába ígérték meg, úgy tűnik, mégsem lesznek légkondicionáltak a 2022-es katari világbajnokság stadionjai. A mérnökök inkább egyszerűbb, és olcsóbb megoldásokkal próbálkoznának.

A stadionok tervezésével megbízott Populous nevű cég, mely a dohai Sports City Stadion terveit készíti, arról próbálja meggyőzni a katari szervezőket, tegyenek le arról, hogy légkondicionált stadionokat építsenek.

A Populous igazgatója, John Barrow szerint ugyanis ezek a rendszerek igen drágák, és megbízhatatlanok ha nagy méretben kell őket elkészíteni.

„Azt hiszem van sokkal okosabb megoldás is” – mondta Barrow egy nemzetközi konferencián. „A lényeg a levegőmozgás, valamint a megfelelő páratartalom és hőmérséklet elérése. Amivel ezt elérjük, az mind jó megoldás lehet.”

Katar tavaly nyerte el a 2022-es világbajnokság rendezési jogát, s már az első napokban az volt a téma, hogyan fogják megrendezni a meccseket az 50 fokos sivatagi hőségben. Katar ennek megoldására kérte fel a Populous nevű céget, mely többek között a Yankee új Stadionjának, a Londoni Olimpiai Stadionnak és az Arsenal Emirates Stadionjának építésben is közreműködött.

Katar megígérte a FIFA-nak, hogy mind a 12 stadionja légkondicionált lesz a világbajnokságra, s a hőmérsékletet mindegyikben 26 fok környékén fogják tartani. Barrow most azt mondja, a nézők és a játékosok jól fogják érezni magukat 30 fokban is.Egy klasszikus széltorony

„Egyáltalán nem szükséges, hogy 26 fok legyen a stadionokban, a szurkolóknak kicsit reálisabban kellene gondolkozniuk” – mondta Barrow.

A cég tehát elvetné a stadionok légkondicionálását, a hűtést pedig árnyékolókkal és ún. széltornyokkal oldanák meg. A széltorony egy tradicionális arab épülethűtési megoldás, mely azt jelenti, hogy ezeknek az általában magas, toronyszerű épületek teteje minden oldalról nyitott, mely így csapdába ejti a szelet, így hűtve a torony alatti épületet. Az eredmény pedig meglepő, az ilyen széltornyok még az épület legalsó szintjét is képesek lehűteni a legforróbb sivatagi napokon is.

„Errefelé a széltornyok az építészet tradicionális elemei” – magyarázta Barrow. „Ha megvan a megfelelő levegőmozgás, az remekül tud hűteni. Úgy gondolom, hogy széltornyokkal és megfelelő napellenzőkkel elfogadható szintre tudjuk hűteni a stadionokat."

Asamoah Gyan, a Sunderland ghánai csatára az Egyesült Arab Emirátusokban játszott kölcsönben, így pontosan ismeri a problémát.

„Úgy hallottam légkondicionálókat terveznek a stadionokba, ezek tényleg segíthetnek túlélni ezt a hőséget” – mondta Gyan. „Hűtés nélkül az egy nagyon, nagyon nehéz világbajnokság lesz."


A dohai Four Seasons Hotel, széltornyokkal

felszerelve

Barrow szerint folyamatosan tárgyalnak a katari kormánnyal, de mivel 2022 még igen messzire van, semmit sem lehet biztosra venni.

„Egyelőre azon az elven vannak, hogy mindenképpen meg kell építeni a légkondicionálókat, ezzel is mutatva elkötelezettségüket – mondta. „De az igazság az, hogy a világbajnokság még nagyon messze van, addig még új technikákat is kitalálhatunk.”

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.