Messi megint legyőzi Ronaldót?

FFT

2012. január 9., hétfő 08:53

Cristiano Ronaldo, Xavi vagy zsinórban harmadszor is Messi lesz a világ legjobb futballistája? Guardiola, Mourinho vagy Ferguson a legjobb edző? Az esti zürichi gálán a női és a férfi Aranylabda mellett a Puskás–díj, és az Év Edzője –díj is kiosztásra kerül. Bemutatjuk minden kategória jelöltjét, szavazzon, ön kinek adná a díjakat!

Zürichben január 9-én este rendezik a FIFA Aranylabda-gálát, ahol a női és a férfi Aranylabda mellett  kiosztják a legszebb gólért járó Puskás-díjat, a legsikeresebb női és férfi csapatokat irányító edzőknek járó díjat a FIFA-Fair Play-díjat, a FIFA Elnöki Különdíjat, és kihirdetik a FIFpro (profi labdarúgók szervezete) álomcsapatát. A gálát 20:15-től a Duna Televízió élőben közvetíti, addig is ismerjék meg közelebbről a jelölteket, s szavazzanak, önök kinek adnák a díjakat!

 

FIFA Aranylabda

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

A tavalyelőtt Puskás-díjat szerző Ronaldo soha nem ijedt meg, ha rekordok megdöntéséről volt szó, s ez így volt 2011-ben is. Tavaly éppen Puskás Ferenc rekordját döntötte meg, a magyar legenda az 1959-60-as idényben 47 gólt szerzett a Real Madrid színeiben. Ronaldo ezt hattal fejelte meg, 53 gólja azt jelentette, hogy körülbelül hetven percenként vette be az ellenfelek hálóját. De elég ez az Aranylabdához?

 

 

Lionel Messi (Barcelona)

Szokványos év volt 2011 Lionel Messi számára, már ami a trófeagyűjtést illeti. A Barcelonával spanyol bajnokságot, spanyol kupát, Bajnokok Ligáját, Európai Szuperkupát és FIFA Klubvilágbajnokságot nyert. A Barcelona góllövő-örökranglistáján már a második 194 lőtt góllal, s elnyerte az UEFA Legjobb Európai Játékos-díját is. Elnyerheti az argentin 2009 és 2010 után idén is az Aranylabdát?

 

 

Xavi (Barcelona)

A labdabirtoklás királya 2011-ben is folyamatos, állandó jó teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, elévülhetetlen érdemeket szerezve a Barca öt trófeájának begyűjtésében. Kétségtelenül ő a Barcelona motorja, labdatartása és halálos passzai nélkül sokkal nehezebb lenne a katalánok élete. 2011-ben a harmadik helyre lépett fel a spanyol válogatottsági örökranglistán, és Lionel Messivel holtversenyben nyerte el az UEFA Legjobb Európai Játékos-díját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cikknek még nincs vége, kattintson a folytatáshoz!

 

 

---- Oldal címe ----

 

 

FIFA Év Edzője

Sir Alex Ferguson (Manchester United)

Tavalyelőtt Sir Matt Busby rekordját megdöntve lett a Man Unitedet leghosszabb ideig vezető menedzser, s a 2011-es évet arra használta a 70 éves skót szakember, hogy megmutassa, miért is ülhet 25 éve Európa egyik élcsapatának a padján. Megnyerve a csapatnak a 19. bajnoki címet, végérvényesen letaszította a Liverpoolt az angol örökranglistáról. Persze csalódások is érték, a Barcelona ellen ismét elveszített egy Bajnokok Ligája döntőt, mely után már sokadjára kezdte újjáépíteni a Manchester Unitedet. Ferguson már 37 évet töltött el csapatai kispadján, s a modern futball legsikeresebb edzőjének esze ágában sincsen visszavonulni.

 

Pep Guardiola (Barcelona)

Egyik Barcelona-edző sem nyert ilyen sok trófeát ilyen rövid idő alatt. Még csak 40 éves, mégis tucatjával hordja haza a serlegeket klubjával, melyben egykor játékosként is tündökölt. Stratégiájának, és a Barca sajátos játékstílusának a Real Madrid és a Manchester United sem tudott ellenállni, előbbit a spanyol bajnokságban, utóbbit a Bajnokok Ligájában fektette két vállra. Sir Alex Ferguson szerint A Barca a legjobb csapat melyet valaha látott. de elég ez ahhoz, hogy Guardiola legyen 2011 legjobb edzője?

 

José Mourinho (Real Madrid)

Tavaly ő vihette haza ezt a rangos díjat, s a karizmatikus és ellentmondásos edző 18 év után először nyerte meg a Real Madridnak a spanyol kupát, legyőzve a Barcelonát. A Real a katalánok mögött második helyen végzett a bajnokságban, s a Bajnokok Ligájában négy közé jutott a Mourinho keze alatt egyre inkább összeérő gárda. Mi sem mutatja ezt jobban, mint 2011-es szezonkezdetük, s az, hogy év végén ők vezették (s vezetik még mindig) a spanyol bajnokságot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cikknek még nincs vége, kattintson a folytatáshoz!

 

 

---- Oldal címe ----

 

 

FIFA Puskás-díj

Lionel Messi pimasz emelése, Neymar varázslatos szólója, vagy Wayne Rooney káprázatos ollózása nyeri  idén a Puskás Ferenc nevét viselő, legszebb gólért járó díjat? A FIFA honlapján ma estig még lehet szavazni a három jelöltre, a gólokat pedig itt is meg lehet tekinteni:

 

Lionel Messi az Arsenal ellen:

 

Neymar a Flamengo ellen:

 

Wayne Rooney a Manchester City ellen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cikknek még nincs vége, kattintson a folytatáshoz!

 

 

---- Oldal címe ----

 

 

FIFA Női Aranylabda

Marta (Brazília)

A brazil hölgy zsinórban öt alkalommal nyerte el a FIFA Év Női Játékosa díjat, s 2011-ben a futball szép és kevésbé kellemes oldalát is megtapasztalhatta. Klubcsapatával, a Western New York Flash-el női bajnokságot nyert, Marta pedig sorozatban háromszor gólkirály lett. A fekete leves a németországi világbajnokságon következett. Bár Marta négy góljával immár Brigit Prinzzel holtversenyben a világbajnokságok legjobb góllövője, csapata a negyeddöntőben alul maradt az USA-val szemben.

 

Homare Sawa (Japán)

A tavaly évvel Sawa megkoronázta irigylésre méltó karrierjét, ötödik alkalommal vett részt női világbajnokságon, ezúttal azonban nem tért haza a trófea nélkül, vezetésével Japán meglepetésre világbajnok lett. Ez sem volt azonban elég neki, ő nyerte el a legértékesebb játékosnak járó díjat, s öt góljával a torna gólkirályi címét is.

 

Abby Wambach (USA)

A góljainak csaknem felét fejjel szerző hölgy emlékezetes teljesítménnyel tért vissza a 2011-es világbajnokágra, miután sérülés miatt ki kellett hagynia a 2008-as pekingi olimpiát. A vb-n egészen a döntőig vezette csapatát, s a negyeddöntőben a egyenlítette 2-2-re az állást, mely után az amerikaiak büntetőkkel kiverték Brazíliát. A tornán négy gólt szerzett (természetesen mindent fejjel)s megnyerte a torna ezüstlabdáját és ezüstcipőjét is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cikknek még nincs vége, kattintson a folytatáshoz!

 

 

---- Oldal címe ----

 

 

FIFA Év Női Edzője

 

Bruno Bini (Franciaország)

Négyévnyi munka után a szakember a női világbajnokság elődöntőjébe vezette a franciákat, amely a válogatott valaha volt legjobb eredménye. Sikerének köszönhetően a csapat ott lehet a 2012-es londoni olimpián is.

 

 

 

Norio Szaszaki (Japán)

A szakember 2007-ben vette át a válogatottat, munkája pedig 2011-ben hozta meg gyümölcsét. A japánok addig mindössze egy negyeddöntőt tudtak felmutatni női világbajnokságon, de 2011-ben ez megváltozott. Az USA elleni döntőt stílusos és tetszetős futballal megnyerő Japán később megnyerte az ázsiai selejtezőcsoportot, s kvalifikálta magát a 2012-es olimpiára is.

 

 

Pia Sundhage (USA)

A tavalyi év mind a svéd szakember, mind az amerikai válogatott számára sikeres volt. Nyolcadszor nyerték meg az Algarve Kupát, s lenyűgöző rekordot állítottak fel: 19 mérkőzésen mindössze két vereséget könyvelhettek el, mindkettőt a németországi világbajnokságon. Legnagyobb bánatukra a második vereség éppen a döntőben esett, Japán ellen drámai büntetőpárbajban maradtak alul. Ennek ellenére továbbra is ők vezetik a női világranglistát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A zürichi gálán kiosztásra kerül a FIFA Fair Play-díja és az elnöki Különdíj is, valamint kihirdetik a FIFpro (profi labdarúgók szervezete) álomcsapatát is. Az Aranylabda-gálát élőben tekinthetik meg a Duna Televízión hétfőn este 20:15-kor!

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.