Kicsik nagy meccse az ukrán éjszakában + Videó

Tóthpál Zoltán (FFT)

2012. június 11., hétfő 22:45, frissítve: kedd 17:06

A svédek vezettek, az ukránok fordítottak és fontos három pontot szereztek a csoportkör első fordulójának zárómeccsén. Sevcsenko – mint régen annyiszor – újra nyerőember volt.

Koraeste elvben rangadóval indult a D csoport, más kérdés, hogy a francia és az angol válogatott is alaposan meghazudtolta hírnevét, mivel szinte semmit nem mutatott a kilencven perc alatt. Ezek után csak jobb folytatás következhetett, és ha csak az összképet nézzük, a svédek és az ukránok valamelyest kárpótolták is a szurkolókat.

A D csoport második meccsét a Magyar Televízióban követhették a tévénézők, és láthatták azt, hogy a budapesti stúdióban Benkő Gábor, a FourFourTwo.hu főszerkesztője válaszolt Somogyi Diána kérdéseire. A 32 éves, Nívódíjjal kitüntetett sportújságírónak egyébként nemrég jelent meg Futballgyilkosok című könyve, amiben a magyarországi fogadási csalások és csalók világát mutatja be.


Az első félidőben még nem úgy tűnt, hogy bármelyik csapat képes lenne gólt szerezni, meglehet a meccs iramára nem lehetett panasz: inkább az ukránok akarata érvényesült, egy esetben Andrij Sevcsenko közel is járt a gólszerzéshez, ám kissé kiszorított helyzetből nem tudta jól ellőni a labdát.

A svédek a félidő végére eszméltek, és ekkor majdnem meg is szerezték a vezetést: Zlatan Ibrahimovic fejelhetett viszonylag tiszta helyzetből, ám nem célzott tökéletesen, a kapufa pedig kisegítette a társrendezőt.

A szünet után ott folytatták a csapatok, ahol az elsőben abbahagyták, nagyot birkóztak egymással, a tempó miatt alapvetően élvezetes volt a meccs. Immár a gólok is megérkeztek, az 51. percben Ibrahimovic remek érzékkel kotort bele egy belőtt labdába, ami a svédek vezetését jelentette. 0–1


Sokáig nem tarthatott az északiak öröme, hamar válaszoltak az ukránok: négy perccel később Andrij Jarmolenko ívelt középre, Sevcsenko érkezett, és ahogy azt fénykorában rendszerint tette, a kapuba fejelte a labdát. 1–1Az egyenlítő gól nagyon jót tett az ukránok lelki állapotának, ráadásul tűzbe jött a telt házas kijevi közönség is. A svédek megálltak, mintha kezdték volna elveszíteni a fonalat. Nem sokára újabb gólt szerzett Ukrajna, Sevcsenko már másodszor villant, ezúttal is fejjel, most Ibrahimovicot megelőzve. 2–1


Érthető, hogy ezek után még nagyobb hévvel mentek az ukránok, és mivel a svédeket is sürgette az idő, bőven maradt izgalom a végére: a házigazda főleg védekezett, és ha volt lehetősége, Oleh Blohin szövetségi kapitány cserékkel próbált időt nyerni. Svédország még egy tiszta lehetőséget rontott el a végén, Johan Elmander túl nagy gólt akart lőni, végül eltévesztette a célt az utolsó percben.

Ezután már nem változott az eredmény, egy messze nem átlagos iramú meccsen nyertek az ukránok, a tanulság pedig: lehet, hogy egyik csapatban sem hemzsegnek az artisták, de inkább egy ilyen meccs, mint még egy rémunalmas francia–angol, sok „artistával”…

Olvasd el élő szöveges tudósításunkat is!

Ukrajna–Svédország 2–1 (0–0)
Kijev, Olimpiai Stadion (65 000 néző). Vezette: Cakír (török)

Ukrajna: Pjatov – Szelin, Hacseridi, Mihalik – Timoscsuk – Huszev, Jarmolenko, Nazarenko, Konopljanka (Devic, 92.) – Voronyin (Rotany, 85.), Sevcsenko (Milevszkij, 81.).

Svédország: Isaksson – Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson – R. Elm, Källström – S. Larsson (Wilhelmsson, 67.), Ibrahimovic, Toivonen (A. Svensson, 61.)– Rosenberg

Gólszerzők: Sevcsenko (55., 61.) ill. Ibrahimovic (52.)

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.