Közzéteszik az auschwitzi vázlattömböt

WL

2012. január 12., csütörtök 19:55

Teljes terjedelmében közzéteszik az úgynevezett auschwitzi vázlattömböt, amelyben egy ismeretlen alkotó 22 oldalon dokumentálta a hajdani haláltábor hétköznapjait.

A képeslap nagyságú rajzok egyedülálló gyűjteményt képeznek. A művész egyértelműen abban reménykedett, hogy valaki majd megtalálja a vázlatokat és a holokauszt tanúivá teszi azokat – mondta Agnieszka Sieradzka, az auschwitzi múzeum műkincsgyűjteményének gondozója.

Rajzain az ismeretlen alkotó megörökítette a túlélésért vívott hétköznapi küzdelmet, a beteg foglyok megölését, de még az SS-csapatok teherautóinak rendszámát is.

A rajzokhoz lengyel és angol nyelvű magyarázatot csatoló kötethez a múzeum internetes könyvesboltján keresztül lehet hozzájutni. A könyv tartalmazza egykori foglyok visszaemlékezéseit is.

A vázlattömböt 1947-ben találták a gázkamrák és a krematóriumok közelében.

A megszállt Lengyelországban az auschwitz-birkenaui volt a legnagyobb náci megsemmisítőtábor, ahol legkevesebb 1,1 millió embert gyilkoltak le, többségében a megszállt európai országokból odahurcolt zsidókat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.