Ma kiderült: sebezhető a címvédő

FFT

2012. június 10., vasárnap 20:33, frissítve: vasárnap 23:13

Az Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek egyik legjobban várt mérkőzése az Eb eddigi legmagasabb színvonalú összecsapását hozta. A címvédő spanyolok az olaszokkal 1-1-es döntetlent játszottak. Kassai Viktor jól bíráskodott, de nem hibátlanul.

1-1-re végződött a C-csoport rangadója, a Spanyolország-Olaszország mérkőzés, ami egyben azt is jelenti, hogy a spanyolok még mindig nem tudták legyőzni Európa-bajnoki meccsen (és vb-n sem) a Squadra Azzurát.

Noha többen talán arra számítottak, hogy a címvédő afféle Barcelona-stílusú, labdabirtoklásra épülő futballal és a védők közép bepasszolt labdákkal próbálja megtörni ellenfelét, ehhez képes nem volt nyomasztó a mezőnybeli fölénye a pályaválasztónak, és – bár klasszikus középcsatár nélkül állt fel Spanyolország – a katalánoktól megszokott hirtelen ritmusváltások voltak jellemzőek a játékára. Vicente Del Bosque együttese az első félidőben nem tudott mit kezdeni a szervezett olaszokkal, akik ráadásul veszélyes helyzeteket is teremtettek olykor Iker Casillas kapuja előtt.

Andrés Iniesta révén a spanyolok a 30. percben veszélyeztettek először komolyabban, de Gianluigi Buffon biztosan védte a lövést. A félidő végén Cesc Fabragasnak is akadt egy nagy helyzete, majd Thiago Motta fejes jelentette veszélyt a másik oldalon.

Lüktető, nagy iramú első 45 perc után még jobb második játékrész következett.

Az 53. percben Mario Balotelli megszerezhette volna a vezetést, de ahelyett, hogy a Sergio Ramostól megszerzett labdával rohant volna Casillas kapuja felé, mint egy őrült, komótosan, mintha csak az utcán sétálgatna, araszolt előre. Az előzőleg földre huppant, és többméteres hátrányba kerülő Ramosnak még csak nem is kellett komolyabb sprintet kivágnia, hogy beérje az elmélázó Balotellit, akit az ötös előtt leszerelt…

Cesare Prandelli szövetségi kapitány ezután lecserélte Super (?) Mariót, és behozta Antonio Di Natalét. Ez jó döntés volt, mert az Udinese támadója a 60. percben megszerezte a vezetést Olaszországnak.

Nem sokáig tartott az öröm, mert négy perccel később Iniesta és David Silva összjátéka után Fabregas egyenlített.

Az utolsó fél órában mindkét kapu előtt adódtak még lehetőséget, a csereként beálló Fernando Torres egymaga három gólt is lőhetett volna, de mindannyiszor elügyetlenkedte a ziccerét.

A végeredmény összességében igazságos. A két együttes izgalmas mérkőzést játszott, de a legnagyobb tanulság, hogy a spanyolok sebezhetőbbnek tűntek, mint az elmúlt években bármikor.

A mérkőzést vezető Kassai Viktor jól vezette a találkozót, de közel sem hibátlanul. Egy-két sárgát elfelejtett kiosztani, és egyszer egy ígéretes spanyol támadást is megállított - helytelenül - lesen.

C-csoport, 1. forduló

Gdansk, PGE Arena, 43 000 néző. V: Kassai (magyar)

Spanyolország: Casillas – Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Xabi Alonso, Xavi, Busquets – Iniesta, Fabregas (Fernando Torres, 74.), D. Silva (J. Navas, 64.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.

Olaszország: Buffon – De Rossi, Bonucci, Chiellini – Giaccherini, Thiago Motta (Nocerino, 90.), Pirlo, Marchisio, Maggio – Balotelli (Di Natale, 56.), Cassano (Giovinco, 65.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.

Gólok: Fabregas (64.) ill. Di Natale (60.)

A mérkőzés összefoglalója:

A mérkőzésről szóló szöveges tudósításunkat ITT megtekintheti.

Fotó: Reuters

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.