Meg sem állt ötig a Dortmund

Galavits Patrik

2011. október 22., szombat 22:09, frissítve: szerda 12:53

A Bundesliga tizedik fordulójának szombati játéknapján a Dortmund hazai pályán elgázolta a Kölnt, a Stuttgart Hajnal Tamással a kezdőben hozott el egy pontot Nürnbergből, a Hoffenheim pedig a meglepetéscsapat Mönchengladbach ellen tudott győzni.

Borussia Dortmund – 1. FC Köln 5–0

Gólszerző: Kagava (9.), Schmelzer (25.), Lewandowski (44., 50.), Kehl (66.)

Esélyeshez méltón kezdett a Dortmund, már a kilencedik percben megszerezte a vezetést a hazai csapat. A labdával az alapvonalig jutó Kevin Grosskreutz lapos passzát közelről váltotta gólra Kagava Sindzsi (1–0). A korán bekapott gól talán megzavarta a vendégeket, mindenesetre nem sokat mutattak támadásban, míg a Borussiától folyamatosan érkeztek a próbálkozások, még ha nem is volt mindegyik feltétlenül veszélyes. Nem mondható ez el a 25. percben történtekről, amikor a dortmundiak zavartalanul vezették támadásukat a kölni térfélen, majd Marcel Schmelzert hozták játékba a társak, aki 14 méterről jobbal, a jobb felső sarokba lőtt (2–0). A félidőig még maradt bőven lehetősége a hazaiaknak eldönteni a találkozó sorsát, többek között Mario Götze fejese sem járt távol a góltól a hajrában, de a 44. percben Robert Lewandowski volt az, aki megszerezte a harmadik Dortmund-gólt is. A lengyel támadó Sven Bender passzát váltotta idénybeli hatodik találatára (3–0). Lewandowski a második félidőben sem állt le, és egy eladott kölni labda után hetedik idei gólját is megszerezte (4–0). Vajmi kevés ellenállást fejtett ki a Köln, Lukas Podolskiék gyakorlatilag csak asszisztáltak a Dortmund tavalyi önmagát idéző játékához, ami az ötödik találathoz is vezetett. A 66. percben Jakub Blaszczykowsky az alapvonalig cselezte magát, onnan adott be, megtalálva Sebastian Kehl fejét, aki ezután Michael Rensing kapuját vette célba – sikerrel (5–0). Ezzel a győzelemmel a Borussia újra megmutatta, hazai pályán félelmetes ellenfél, illetve, hogy kár kiindulni a BL-ben mutatott játékukból.


1. FC Nürnberg – VfB Stuttgart 2–2

Gólszerző: Simmons (10.), Wollscheid (71.), ill. Kuzmanovics (61. – tizenegyesből), Maza (84.)

Úgy tűnik, az utóbbi hetek mellőzése után Hajnal Tamás visszaverekedte magát a Stuttgart kezdőcsapatába, ami nagyon jó hír. A VfB szempontjából az már kevésbé számított a három pont megszerzése szempontjából ígéretes fejleménynek, hogy a tizedik percben Timmy Simons révén a Nürnberg előnyhöz jutott. A belga középpályás egy szögletet követő kavarodás után találta magát helyzetben, és nem hibázott (1–0). A Stuttgart főleg védekezésben muzsikált gyengén, de az előrejátékba is rengeteg hiba csúszott. A nürnbergiek ezzel szemben aggresszívabbnak és határozottabnak tűntek, nem véletlen, hogy Bruno Labbadia már az első félidőben nem bírt magával, és az oldalvonal mellől hevesen magyarázva próbálta meg jobb teljesítményre sarkallni a Svábokat. Labbadia szavai meghallgatásra is találtak, hiszen a második félidőben büntetőből Zdravko Kuzmanovics révén sikerült is az egyenlítés a Stuttgartnak (1–1), de mindössze tíz percig tarthatott a vendégek öröme, mivel a tizenegyest kezezésével összehozó Philipp Wollscheid Marvin Plattenhardt szöglete után megmutatta, fejjel is ügyes (2–1). Messze nem volt még vége a fordulatok sorának, a 84. percben ugyanis Hajnal is részese volt annak a támadásnak, amelyből ’Maza’ fejes gólja révén sikerült az egyenlítés a vendégeknek (2–2). Több gól viszont már egyik csapat tarsolyában sem volt, így egy nagyszerű mérkőzésen igazságos döntetlen született.


TSG Hoffenheim – Borussia Mönchengladbach 1–0

Gólszerző: Ibisevic (56.)

Mindkét fél alaposan felkészült a másikból a mérkőzésre, ez már az első percektől tisztán látható volt, de mindez szerencsére nem ment a látványos játék rovására. Főleg a hoffenheimiek tették próbára Marc-André ter Stegen képességeit, de a fiatal kapus állta a sarat. A hazaiak részéről természetesen Roberto Firmino és Ryan Babel mozgatta leginkább a támadásokat, a befejezés pedig Vedad Ibisevicre maradt, de a bosnyák csatáron először a 22. percben, egy szögletet követő fejesénél fogott ki ter Stegen, aztán a 35. percben Firmino kiugratása után lábbal is hiába próbálkozott, a mindössze 19 éves kapuson azonban újból nem tudott kifogni. Egészen az 56. percig tudta tartani a legveszélyesebb hoffenheimi támadót ter Stegen, ekkor azonban már nem volt ellenszere, és a Falusiak megérdemelten szerezték meg a vezetést az idei szezonban először betaláló csatár révén (1–0). A válaszra nem maradt ereje a vendégeknek, így pont nélkül távoznak Hoffenheimből. Lehet, eljött az idő, hogy kipukkadjon a 'gladbachi lufi.


További eredmények:

Hertha Berlin – FSV Mainz 0–0

Mainz: Stieber Zoltán kispadozott

 

1. FC Kaiserslautern – SC Freiburg 1–0

Gólszerző: Shechter (75.)


Hamburger SV – VfL Wolfsburg 1–1

Gólszerző: Petric (56.), ill. Mandzukic (2.)


A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.