NB I - Felsőházi összegzés

Tóthpál Zoltán

2011. december 2., péntek 06:30, frissítve: hétfő 14:35

A FourFourTwo a szezon végeztével kielemzi az NB I történéseit. Az első részben bemutattuk az alsóház csapatait, most a felsőház elemzésén a sor.

8. Paks

Fotó: eto.huA legutóbbi kiírás ezüstérmese felemásan kezdte a szezont, az első fordulóban a Kecskemét ellen ugyan gólgazdag meccsen győzött az együttes, ezután viszont sima vereség következett a Videoton ellen. A hullámzás az ősz további részében is jellemző volt a Paksra, amely eddig csak ritkán mutatta meg, hogy tavaly miért figyeltek fel sokan a csapat játékára. Az év utolsó bajnokiján is vereséget szenvedtek a paksiak, a Videoton a hazai 4-0 után a tolnaiak otthonában is nyert.

Összességében azért elmondható, a Paks támadójátékával nincsen különösebb probléma, a védekezés viszont gyakran hagy kívánnivalót maga után. Ezt mutatja a 31 rúgott, és a 32 kapott gól, azaz a negatív gólkülönbség is.

7. Kecskemét

Fotó: kecskemetite.huAhogy az elmúlt években mindig, a Kecskemét most is gyakran okozott kellemetlen perceket ellenfeleinek, a csapat csak a szükséges kiegyensúlyozottság hiánya miatt nem tudott feljebb kapaszkodni a táblázaton. A lila-fehérek szoros vereséggel kezdtek, a következő fordulókban azonban zsinórban két győzelem következett. Ekkor még Tomiszlav Szivics vezette az edzéseket, vele a kecskemétiek három nagy bravúrt is végrehajtottak az ősz folyamán: sikerült nyerni a Diósgyőr otthonában, a folytatásban pedig a Ferencváros és a címvédő Videoton is megadta magát a Kecskemét ellen, ez utóbbi ráadásul saját stadionjában.

Az évet mégsem Sziviccsel a kispadon fejezte be a Kecskemét, a 17. fordulóban már az ideiglenesen megbízott Szabó István irányította a csapatot, azt azonban egyelőre nem tudni, hosszabb távon kit bíznak meg a klubvezetők, és azt sem, hogy Szivics távozása merre mozdíthatja el tavasszal a Kecskemétet.

6. Pécs

Fotó: Baróczi JánosA szezon előtt sokan féltették a pécsieket, aztán hamar kiderült, kár volt az aggodalomért. A csapat első négy meccse közül mindet megnyerte a bajnokságban, a vereség fogalmával csak a hatodik fordulóban ismerkedett meg, amikor a Videoton viszonylag simán nyert a piros-feketék ellen. Nagy skalp, hogy a Ferencvárost az Albert-stadionban tudták legyőzni Mészáros Ferencék, és ugyancsak emlékezetes az esztendő utolsó bajnokija, amikor a Vasas egy sima ötöst kapott a PMFC Stadionban. Ezen a meccsen Bajzát Péter öt gólt szerzett, de rajta kívül muszáj kiemelni Dibusz Dénest, aki ősszel az NB I egyik legjobb kapusa volt.

5. Diósgyőr

Fotó: dvtk.euAz újonc nem kezdett megilletődötten a szezonban, mi több, az elején úgy futballozott, hogy sokan rögtön a titkos bajnokesélyesek közé kezdték sorolni a miskolciakat: az első fordulóban főleg José Luque és Francisco Gallardo játéka ihlette meg a nézőket, nagyban nekik köszönhető, hogy a Zalaegerszegnek esélye sem volt a pontszerzésre az első fordulóban. A csapat a folytatásban is megőrizte stílusos, gyakran latinos játékát, hátul viszont olykor elemi hibákat vétett, ezért stabilan nem tudott ott maradni az első három helyen.

Az év utolsó bajnokiján a Ferencváros ellen alighanem az idei szezon egyik legjobb hangulatú meccsét játszotta a Diósgyőr, itt hiába vezettek kétszer is a piros-fehérek, végül a fővárosiak ünnepelhettek. Az biztos, hogy ez a vereség nem veszi majd el a miskolci közönség kedvét, és tavasszal is érdemes lesz ellátogatni a DVTK hazai meccseire.

4. Budapest Honvéd

Egyelőre biztatóan alakul Supka Attila második szerepvállalása a Budapest Honvédnál, amely ugyan vereséggel kezdett a bajnokságban, ezután viszont sorozatban négyszer is nyerni tudott. A piros-feketét legyőzték a Ferencvárost és a Videotont, és nem kaptak ki a Debrecentől, továbbá a 16. fordulóban a Győr is megadta magát a Honvéd ellen. Danilo végig nagy erőssége volt a csapatnak, hozzá a szezon közben csatlakozott Torghelle Sándor, akivel még kiismerhetetlenebbé vált a támadósor. Ősszel végig masszív és stabil csapata volt a Honvédnak, és Supka személye a garancia arra, hogy ez tavasszal sem lesz másképp.

3. Videoton

A címvédő ugyan ott van a dobogón, és papíron van esélye a Debrecen befogására, de egyelőre mégsem a terv szerint alakulnak a dolgok Fehérváron: Mezey György távozása után Paulo Sousa rögtön Szuperkupát nyert a csapattal, ám a bajnokságban sokszor hullámzó a Vidi játéka, emiatt távolodni látszik a bajnoki cím. Hazai pályán az első öt meccsüket megnyerték Alvesék, a problémát az okozta, hogy közben idegenben nem mindig sikerült eredményesen futballozni, így jöttek is a váratlan vereségek.

Ettől függetlenül elmondható, hogy kvalitásban nem sokat veszített tavalyi önmagához képest a bajnokcsapat, és ha sikerülne állandósítani a jó formát, a Videoton még mindig képes lehet arra, hogy legalább közeledjen a Debrecen felé, és szorossá tegye a bajnokságot.

2. Győri ETO

Előzetesen nem sokan sorolták volna a győrieket a potenciális bajnokesélyesek közé, ám amikor egymás után hét győzelemmel indított a társaság, már megváltoztak a vélemények. A sorozatos sikereket főleg az érett és eredményes kontrajáték tette lehetővé, az első vereség ideje csak a 10. fordulóban jött el, amikor a Diósgyőr otthonában maradt pont nélkül Csertői Aurél csapata.

Az első kudarc mindenesetre nem fogta meg a Győrt, amely a szezon első felében végig ragaszkodott saját felfogásához, és azon semmilyen körülmény között nem volt hajlandó változtatni – ezzel a csapat sok új hívet is szerzet magának. Amennyiben ebben nem lesz változás, a Győr végig ott lehet a bajnokesélyesek között, de arra feltétlenül képes lehet, hogy üldözőbe vegye a Debrecent.

1. Debrecen

A hajdúságban most bizonyosodott be végérvényesen, anno mennyire jó döntés volt Kondás Elemér kinevezése, és a türelem bizony minden esetben többet ér az eszetlen kapkodásnál. Általában párját ritkítja, ha egy csapat 17 meccs alatt egyetlen vereséget sem szenved, márpedig a Debrecennek sikerült az, ami csak nagyon keveseknek: 17 forduló alatt egyetlen vereséget sem szenvedett a Loki, ellenben nyert 12-szer és játszott öt döntetlent.

Kondás Elemér csapata minden tekintetben megérdemelten utasítja maga mögé a mezőnyt: a Debrecen szerezte a legtöbb, és kapta a legkevesebb gólt a ligában, és jelen viszonyok között nehéz elképzelni, hogy a szezon végén ne a hajdúságba kerüljön a bajnoki arany. Fordulatot persze láttunk már a magyar bajnokságban, és a Győrrel szembeni négy pontos előny bizony messze nem markáns különbség.

A felsőház végeredménye:

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.