Negyvenhatmillió ukrán Ibra ellen

FFT

2012. június 11., hétfő 16:00

A másik házigazda is bemutatkozik az Eb-n, a sárga-kékek csatájában Ukrajna és Svédország csap össze a D csoportban.

Hétfő estére nem marad több „fehér folt”, minden résztvevőt megismerhetünk immár az idei Európa-bajnokságról, utolsóként pályára lép az egyik házigazda, Ukrajna és Svédország válogatottja, egymás ellen.

Ez lesz a két csapat első találkozó Európa-bajnokságokon, hiszen Ukrajna önálló tagállamként még sohasem szerepelt Eb-n, így debütáló mérkőzésükön máris hazai pályán játszhatnak.

Nagyon nehéz megjósolni, mit várhatunk Oleg Blohin csapatától ezen a tornán. Mivel két éve nem játszott tétmérkőzést az ukrán válogatott, az együttes valós játékerejéről keveset lehet tudni, a felkészülési mérkőzések pedig vegyes képet mutatnak, a legutóbbin például kikapott Ukrajna a nem Eb-résztvevő Törökországtól, de a németek ellen tavaly 3-3-as döntetlent tudott játszani. Sok függ majd attól, hogy az ukrán futball legendája, Andrij Sevcsenko mennyire lesz használható, hiszen alaposan benne van már a korban, és évek óta nem számít már topjátékosnak, a válogatott kapitányaként azonban kulcsszerep hárul rá. És kik lehetnek, akik levehetik a válláról a terhet? Ott van például a szintén rutinos harcos, Anatolij Timoscsuk, a Bayern München légiósa, de a közönség inkább a fiataloktól várja a csodát. A legígéretesebb tehetség, az „Új Seva”, Andrij Jarmolenko nagyot robbanthat ezen a tornán. A svédek ellen ő várhatóan a jobb szélen fog rohamozni, míg a támadások irányítása Ruszlan Rotan feladata lesz, a befejezés pedig Seva és Artem Milevszkij dolga.

Nem csoda, hogy az ukránok leginkább Zlatan Ibrahimovictól tartanak a svédek részéről. A hórihorgas Milan-támadó a legutóbbi idényben az olasz liga gólkirálya volt, és csúcsformában van, képes egyedül is eldönteni a meccseket. Noha a válogatottban nem megy neki olyan jól, mint a klubjában, mégis a D-csoport összes játékosát tekintve ő a legnagyobb sztár, az egyetlen reménység, akibe az utóbbi időben kissé visszafogott teljesítményt nyújtó svéd csapat kapaszkodhat. Nagy változások voltak a svéd gárda életében, a 2010-es vb-re nem sikerült a kijutás, így hosszú évek után távoznia kellett Lars Lagerbäck kapitánynak, Erik Hamrén pedig teljesen más szellemű csapatot épít, és az építkezés egyelőre kissé botladozva halad. Ibrahimovicot egy régi harcostárs, Kim Källström (Lyon) segítheti a középpályáról, és vezéralak lehet még a PSV-s Ola Toivonen is.

Kérdés, milyen lesz a játék képe, ki fog irányítani? Az ukránok taktikája általában a védekezésre és az abból indított kontrákra épül, de kérdés, hazai közönség előtt be mernek-e állni védekezni a csoport papíron leggyengébb ellenfele ellen? A magunk részéről aligha hisszük.

D-csoport, 1. csoportkör

Ukrajna – Svédország

Kijev, 20.45 (TV: m1)

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.