Ők hozzák el nekünk az Európa-bajnokságot

FFT

2012. május 24., csütörtök 09:05, frissítve: péntek 11:26

Fantasztikus nyara lesz a focirajongóknak: nyakunkon az Eb, amelynek valamennyi meccsét közvetíti a televízió. Az FFT a helyszínről tudósító kommentátorokat faggatta.

Június 8. és július 1. között annak ellenére is beköltözik a csúcsfutball a magyar lakásokba, hogy immár megszokott módon válogatottunk nem tagja a 16-os mezőnynek. A Magyar Televízió azonban elhozza hozzánk a lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságot, amelynek szinte valamennyi mérkőzését élőben közvetíti. A csoportkör első két fordulójában a június 10-i Írország–Horvátország mérkőzés kivételével (ezt a vele egy időben zajló Formula–1-es Kanadai Nagydíj miatt a Sport Televízión követhetjük figyelemmel) az összes csata az M1 képernyőjére kerül, míg a csoportok azonos időpontban elkezdődő záró mérkőzéseiről a második kör után születik döntés: az M1 választ, a másik találkozót a Sport Televízió adja. Az MR1-Kossuth Rádió a két elődöntő és a döntő élő közvetítése mellett a torna három és fél hete alatt napi kétórás kiemelt műsoridőt szentel az Euro 2012-nek, és az M1-en is folyamatosan futnak a június 8-i kezdésig az Eb-magazinok, a verseny időtartama alatt pedig a beharangozók, magazinműsorok és ismétlések egészítik ki az Eb-programot. A mérkőzéseket a stúdióban értékelő szakkommentátorok között ott lesznek a FourFourTwo magazin szakírói is.

Az FFT megszólaltatott minden olyan televíziós és rádiós kommentátort, aki a helyszínről tudósít – az MTVA munkatársai 3-3 kérdésre válaszoltak.

1. Az olimpia vagy az Európa-bajnokság lesz az év eseménye?

2. Milyen házigazda lesz Lengyelország és Ukrajna?

3. Személy szerint Önnek mit jelent az EURO 2012?

Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. A tradíciót tekintve az olimpia. Semmihez sem hasonlítható, csodálatos rendezvény lesz várhatóan. Bármi történjen is a világban, az olimpia örök! Ez lesz a földkerekség legnézettebb sporteseménye 2012-ben.

Tudom, a magyar sportolók mindent megtettek azért, hogy jól szerepeljenek. A Magyar Olimpiai Bizottság szinte percre kidolgozott program szerint teszi dolgát, nélküle egyszerűen nem lenne magyar csapat. Az én favoritjaim: kajak-kenusok, úszók, vízilabdázók, Berki Krisztián, Sidi Péter, Pars Krisztián… és álmaimban sokszor előtűnik a magyar férfi kézilabda-válogatott!

A labdarúgó Eb az más. Imádjuk, nézzük, együtt éljük meg a napokat, lesznek kedvenceink, könnyek a szemekben, indulat, együttérzés…

Ja, és még valami: Kassai Viktor mindannyiunkat összeköt. Ha már a válogatott nem lehet ott, talán ő eljut a döntőig.

2. Nem azért mondom, mert a lengyelek testvéreink, de nagyon bízom bennük. Kiváló labdarúgónemzet, mindent megtesznek majd azért, hogy népszerűsítsék országukat és a labdarúgást. Őszintén hiszem, hogy eljutnak egy figyelemre méltó helyezésig a kontinensviadalon. Kulturáltak, képesek összefogni egy igazi jó ügy érdekében. Tudom, szinte nincs esélyük a döntőre, de a rendezést tekintve eljutottak a legjobb kettőig.

Az ukránok más tészta. Csapatukban óriási lehetőség rejlik, még azt is el tudom képzelni, hogy a lengyelek előtt végeznek. Ami a pénzt illeti: nincs akadály. Óriási lehetőség az országban, hogy bebizonyítsa: a sport mellett a demokrácia is fontos. Bízom bennük, amióta megkapták a rendezési jogot, napról napra bizonyítanak. És külön szerencse, hogy kiváló a kapcsolatuk a lengyelekkel.

3. Nekem a második lépést! Az első a Formula–1 volt, a közszolgálati médiában hat hónap alatt felépítettünk egy fantasztikus produkciót, az F1 közvetítéssorozata mindennél nézettebb és népszerűbb.

A második lépés: a labdarúgó Eb. Nekem egy csapatom van: Gundel Takács, Knézy, Deák Horváth, Menczer, Lantos, Gulyás.

Higgyék el, nem akármilyen hatos! Mindent tudnak a szakmából, esetükben csere nincs, pontosan tudják a feladatukat. A földkerekség egyik legnagyobb eseményének résztvevői, tudósítói.

Tehát nekem: hajrá, MTVA!

---- TV-kommentátorok ----

Knézy Jenő, tv-kommentátor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Számomra maximum a labdarúgó-világbajnokság akkora esemény, mint az olimpia, úgyhogy ha szavazni kell, akkor egyértelmű, hogy London. Már csak a magyar érdekeltségek miatt is.

2. Csak remélni tudom, hogy minden rendben lesz a helyszínekkel. Lengyelország talán előrébb tart ebben a kérdésben, hiszen Ukrajnáról sajnos nem a megbízhatóság képe ugrik be először, de a döntéshozók biztosan körültekintően jártak el, így nem lesz gond egyik házigazdával sem.

3. Először fogok helyszínről Európa-bajnokságot kommentálni, és bár tizenhat éves riporteri múlt van mögöttem, ez egészen biztosan más lesz, mint eddig bármi, amit kommentáltam. Óriási várakozás van bennem, hogy milyen közvetlen közelről beleszagolni egy ilyen eseménybe.


Menczer Tamás, tv-kommentátor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Ez így első kérdésnek elég nehéz… Valószínűleg sokan a magyar érdekeltség okán az olimpiát említenék, mint az év eseményét. Én azonban, minden bizonnyal a labdarúgás szeretete miatt, az Eb-t is odateszem az olimpia mellé. Szakmailag mindkettő nagy kihívás lesz, de az Európa-bajnokságra a televíziótól csak a négy kommentátor utazik, így nagy figyelem irányul majd ránk, és ez inspiráló.

2. Sokat hallottunk korábban arról, hogy az építkezések, fejlesztések nem a megfelelő ütemben haladnak, illetve azt is mondták már, hogy ez „fapados” Európa-bajnokság lesz, de nem tartok attól, hogy megoldhatatlan problémával fogunk találkozni. Ismerve lengyel barátaink vendégszeretetét, szerintem jó házigazdák lesznek, és egészen biztosan az ukránok is mindenre odafigyelnek majd.

3. Nagyon sokat!:) Még nem voltam Európa-bajnokságon, így nagyon várom, és úgy érzem, hogy ez az Eb csak jó lehet. Olyan stadionokba juthatok el, amilyenekben eddig nem voltam, és valószínűleg a meccsek hangulata is nagy élményt jelent majd. Remélem, sikerül ebből valamennyit visszaadni a nézőknek, és persze abban is bízom, hogy a csapatok is kitesznek magukért.


Gundel Takács Gábor, tv-kommentátor

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1. Habár a foci a legnépszerűbb sportág, az év eseménye az olimpia.

2. Lengyelországban minden rendben lesz, Ukrajnában azonban elég sok a gond. Kevesebb szálloda épült a kelleténél, alig épültek meg a tervezett utak, így a szurkolók helyszínre jutása és elszállásolása miatt még sok probléma lesz. Mindezt tetézi, hogy Ukrajnában minden sokkal drágább, nem véletlen, hogy a csapatok zöme Lengyelországban lakik majd.

3. A foci ünnepe lesz, sok remek csapattal. Magánemberként és sportriporterként is óriási élmény minden egyes ilyen világeseményen részt venni.


Deák Horváth Péter, tv-kommentátor


 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Számomra nem kérdés: az olimpia. Londonban a magyar sportolók is megméretnek. Imádom a jó focit, de négyévente nagyon szeretem ötkarikás szemmel nézni a színes világot (kommentátorként London lesz a hetedik alkalom...), és ebben a kavalkádban eddig mindig észrevettem a piros-fehér-zöldet...

2. Lelkes, vendégszerető, Európának bizonyítani akaró, barátságos. Kínosan ügyelnek majd a korrektségre. Igyekeznek majd megnyugtatni az odalátogatókat, ha ők esetleg az infrastruktúra hiányosságai miatt kissé bosszankodnának.

3. Nekem ez a puding, megkóstolom, aztán remélem, hogy lesz kedvem repetázni is. Furcsaság, de harmincéves sportriporteri pályám során még sohasem közvetítettem labdarúgó Európa-bajnokságról. Nagyon várom, és izgulok, mert más sportrajongóként „felelőtlenül” végignézni, és más kommentátorként végigélni valamit. Fociünnepre készülök.

---- Műsorvezető ----

Petrovics-Mérei Andrea, műsorvezető

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Nem választanék. Ha úgy tetszik – már csak az időpontok miatt is –, a labdarúgó Európa-bajnokság kitűnő felvezetése lesz a londoni olimpiának. Hozzászoktat minden tévé-nézőt ahhoz, hogy ezen a nyáron a világ legjobb sportolói lesznek főszerepben – az MTV-n is. Ráadásul három héten keresztül topfocit láthatunk...

2. Sokan aggódtak, aggódnak emiatt, de szerintem nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne legyenek jó házigazdái egy olyan eseménynek, amelyre nemcsak egész Európa, de a világ is figyel.

3. Ez újabb kihívás számomra, annak ellenére, hogy már a 2008-as osztrák–svájci közös rendezésű Eb-n is dolgozhattam az itthoni stábban műsorvezetőként. Az azóta eltelt négy év alatt folyamatosan a munkám része a labdarúgás.

---- Rádióriporterek ----

Lantos Gábor, rádióriporter

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1. Nem lehet különbséget tenni a két esemény között. Az könnyen megtörténhet, hogy a labdarúgó Eb döntője nézettebb lesz a londoni olimpia bármely eseményénél (bár a férfi 100 méteres síkfutás azért még a kijevi finálét is legyőzheti), de összességében mindkét világesemény a maga szempontjából verhetetlen.

2. Előzetesen sok rossz hír érkezett Ukrajnából, de azt gondolom, hogy mint minden ilyen esetben, a szervezők az utolsó pillanatban összekapják magukat, és a végén mind Lengyelország, mind Ukrajna tökéletes házigazda lesz.

3. Személy szerint a negyedik labdarúgó Eb lesz ez, amelyen részt vehetek (1996, 2000 és 2004 után), de az első olyan , amelyről teljes meccset közvetíthetek. Nem is egyet, hanem mindjárt kettőt: a donecki elődöntőt és a kijevi döntőt a Kossuth rádió hullámhosszain. Túl azon, hogy mindez számomra kimondhatatlanul izgalmas feladat, abban reménykedem, hogy mind a két meccsen ott lesz a pályán kedvenc csapatom, Anglia.


Gulyás László, rádióriporter

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1. Az olimpia az év eseménye, hiszen sokak szerint legfeljebb egy labdarúgó-világbajnokság nagyobb és hosszabb rendezvény.

2. Bizonyosan jó, bár hallani, hogy a „keleti” oldalon nincs minden a legnagyobb rendben. Például a csillagászati szállodaárak…

3. A lényeg, hogy 1984 után újra labdarúgó Európa-bajnokságról közvetíthetek, csak ezúttal a Magyar Rádióban. Akkor tévés voltam. Remélem, most jobb lesz, hiszen akkoriban csak hároméves televíziós múlt volt mögöttem. Varsótól Kijevig: a tv-ben és a rádióban.

---- A TV-program ----

AZ EURO 2012 PROGRAMJA ÉS A KÖZVETÍTÉSEK

2012. június 8., péntek

Lengyelország–Görögország          18.00        Varsó (M1)

Oroszország–Csehország              20.45        Wroclaw (M1)

2012. június 9., szombat

Hollandia–Dánia         18.00        Harkiv (M1)

Németország–Portugália               20.45        Lviv (M1)

2012. június 10., vasárnap

Spanyolország–Olaszország          18.00        Gdansk (M1)

Írország–Horvátország  20.45        Poznan (SportTv)

2012. június 11., hétfő

Franciaország–Anglia   18.00        Doneck (M1)

Ukrajna–Svédország    20.45        Kijev (M1)

2012. június 12., kedd

Görögország–Csehország              18.00        Wroclaw (M1)

Lengyelország–Oroszország          20.45        Varsó (M1)

2012. június 13., szerda

Dánia–Portugália        18.00        Lviv (M1)

Hollandia–Németország               20.45        Harkiv (M1)

2012. június 14., csütörtök

Olaszország–Horvátország            18.00        Poznan (M1)

Spanyolország–Írország                20.45        Gdansk (M1)

2012. június 15., péntek

Svédország–Anglia      18.00        Kijev (M1)

Ukrajna–Franciaország 20.45        Doneck (M1)

2012. június 16., szombat

Görögország–Oroszország             20.45        Varsó (M1 v. SportTv)

Csehország–Lengyelország           20.45        Wroclaw (M1 v. SportTv)

2012. június 17., vasárnap

Portugália–Hollandia   20.45        Harkiv (M1 v. SportTv)

Dánia–Németország     20.45        Lviv (M1 v. SportTv)

2012. június 18., hétfő

Horvátország–Spanyolország         20.45        Gdansk (M1 v. SportTv)

Olaszország–Írország    20.45        Poznan (M1 v. SportTv)

2012. június 19., kedd

Svédország–Franciaország            20.45        Kijev (M1 v. SportTv)

Anglia–Ukrajna          20.45        Doneck (M1 v. SportTv)

2012. június 21., csütörtök

A1–B2     20.45 Varsó (M1)

2012. június 22., péntek

B1–A2     20.45 Gdansk (M1)

2012. június 23., szombat

C1–D2     20.45 Doneck (M1)

2012. június 24., vasárnap

D1–C2     20.45 Kijev (M1)

2012. június 27., szerda

Az 1. negyeddöntő továbbjutója–  20.45

A 3. negyeddöntő továbbjutója     Doneck (M1, MR1-Kossuth)

2012. június 28., csütörtök

A 2. negyeddöntő továbbjutója–    20.45

A 4. negyeddöntő továbbjutója     Varsó (M1, MR1-Kossuth)

2012. július 1., vasárnap

Döntő       20.45 Kijev (M1, MR1-Kossuth)

Megjelent a júniusi FourFourTwo – 196 oldalon!

Minden idők legfantasztikusabb magyar futballújságja a standokon! 64 oldalas Európa-bajnoki melléklettel, összesen mintegy százoldalnyi Eb-tartalommal!

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.