Olaszország legjobb kapusa, 2011

Bodnár Zalán (FFT)

2011. december 5., hétfő 12:56

Abbiati, Buffon, Handanovic, Muslera, Viviano? Dönt az olvasó.

Kétnaponta jelentkező sorozatában a FourFourTwo megpróbálja megkeresni az olasz futball 2011-es „legjeit”. Az első részben a legjobb kapus nyomába eredtünk. Véleményünk szerint az első öt sorrendje így néz ki. De a döntés az olvasó kezében van!

 

5. Emiliano Viviano (Bologna, Internazionale)

A 2011-es év ragyogóan indult a Bologna akkor még 25 éves kapusának: kezdő kapusa lett az olasz válogatottnak, a Bolognával pedig a rémisztő idénykezdés után sikerült biztosan bennmaradni. Nyáron azonban hihetetlen dolog történt az életében: az olasz szövetség rendezni kívánta a közös tulajdonban lévő futballisták helyzetét, és a felerészt az Inter játékosának számító kapus úgy került Milánóba, hogy a titkos licit során a Bologna sportigazgatója, Stefano Pedrelli véletlenül egy üres papírt tett a klub árajánlata helyett a borítékba, így aprópénzért, 4.1 millió euróért került Viviano az Interbe. Azóta csak a padot koptatja, és így természetesen Cesare Prandelli sem számol vele. Kár érte, el fog kallódni, mint Francesco Toldo.

 

 

4. Gianluigi Buffon (Juventus)

A világbajnok szupersztár hosszú, súlyos sérülés után csak áprilisban tért vissza a Juvéba, és bizony tavasszal egy-két súlyosabb hibája is volt, annak ellenére, hogy nem miatta szerepelt szégyenletesen a torinói csapat. Nyáron kipihente magát, most ősszel is karakteres tagja a Juve védelmének, nincs vele semmi baj, de mintha valahogy hiányozna belőle a régi tűz.

 

 

3. Fernando Muslera (Lazio)

Némileg hasonló cipőben jár, mint Viviano: a 2010-es világbajnokság egyik legjobb kapusaként érkezett vissza Olaszországba az előző szezonra, jó tavaszi teljesítmény áll mögötte, viszont 2010 őszén jobban játszott, mint 2011 tavaszán. Nyáron aztán megint parádézott a Copa Américán, elhódította Uruguayjal a serleget, de teljesítménye innentől nem releváns számunkra, mert elhagyta a Serie A-t, és a török Galatasaray-hoz szerződött.

 

 

2. Christian Abbiati (Milan)

Massiliano Allegri érkezésével azonnal bizalmat szavazott a már 34 éves kapusnak, de aligha bánta meg, Abbiati talán sohasem védett olyan jól pályafutása során, mint 2011-ben. Persze nem ő volt a leginkább foglalkoztatott kapus a Serie A-ban, a Thiago Silva–Alessandro Nesta kettős mellől kevesen vették célba a Milan kapuját. Abbiati fiatalabb korában sokszor nyúlkált a labda mellé, de mostanra megérett, és ha visszagondolunk Dida látványos bakijaira, talán luxus volt oly sokáig a talonban tartani Abbiatit.

 

 

1. Samir Handanovic (Udinese)

Az udineiek 53-szoros szlovén válogatott kapusának meglátásunk szerint óriási szerepe volt Francesco Guidolin csapatának tavaszi szárnyalásában, amely végén a Bajnokok Ligája selejtezőjében találta magát a friuli együttes. Ugyan mindenki Antonio Di Natale góljaira, Mauricio Isla passzaira és Gökhan Inler labdaszerzéseire emlékszik a tavaszi Udineséből, miközben Handanovic májusban Serie A-rekordot állított fel a szezonban kivédett hat büntetőjével. Egyszerre megbízható és képes a bravúrokra. 2012 nyarán lejár a szerződése, már köröznek az Udinese felett a dögkeselyűk, akik elragadnák.

 

 

 

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: „Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán”

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.