Oroszlánszívű angolok, szomorú svédek + Videó + Fotók

FFT

2012. június 15., péntek 23:10, frissítve: péntek 23:46

Az Eb egyik legélvezetesebb meccsén Anglia hátrányban is volt Svédország ellen, a végén mégis ünnepelhetett: Mellberg hiába duplázott, Welbeck álomgólja megpecsételte az északiak sorsát.

Az ukrán–francia meccsen történt esőszünet és villámlás miatt mintegy negyedórás késéssel indult útjára a labda Kijevben, de a lényeg, hogy elkezdődött, és ezt nagyon nem bánta meg a közönség: pedig az elején még teljesen átlagos találkozót ígértek a történések, aztán hamar kiderült, hogy mégis a torna egyik legjobb meccsével lesz dolgunk.

Az első félidőben minden úgy történt, ahogy az angolok szerették volna, ráadásul a vezetést is a háromoroszlánosok szerezték meg: a 23. percben Steven Gerrard ívelte középre a labdát, az érkező Andy Carroll pedig tizenegy méterről a kapuba fejelte a labdát. 0–1

A svédek egy ideig még nem tudtak mit kezdeni a jól szervezett angolokkal, a szünet után azonban alapjában változott meg a meccs képe: amúgy nem volt benne a játékban, de két gyors góllal fordított Svédország, köszönhetően Olof Mellbergnek, aki előbb a 48., majd az 59. percben is bevette az angolok kapuját – igaz az első lövés Glen Johnson segítségével haladt át a gólvonalon –, ezzel fordítottak a svédek, és vezettek 2–1-re.

Sokan már azt hitték, hogy az angol válogatottban az egyenlítésre sincs erő, nemhogy a fordításra: ezek az emberek tévedtek, a sötétmezesek ugyanis valahonnan erőt merítettek, és a végjátékban újra maguk javára fordították a találkozó állását. Kellett ehhez először egy szerencsés egyenlítő gól, a 63. percben Theo Walcott lövése megpattant egy védőn, a labda pedig védhetetlenül vágódott a svéd kapuba. 2–2

Nem sokkal később már az angoloknál volt az előny, méghozzá nem is akármilyen találattal: a 78. percben Walcott egy egyéni játék után zavarta össze az északiak védelmét, középre játszott, az érkező Danny Welbeck pedig sarokkal szerezte meg csapata harmadik gólját a meccsen. 3–2

A svédek az utolsó percekben erőteljes rohamokba kezdtek, de az angolok fala minden támadást visszavert. Fordulatos meccsen végül Roy Hodgson csapata szerezte meg a három pontot, és megtörte az évtizedes átkot Svédországgal szemben.

Lapozz tovább a gólokért!

---- Gólok ----

SVÉDORSZÁG: Isaksson – Granqvist ( Lustig, 66.), Mellberg, J. Olsson, M. Olsson – A. Svensson, Källström – S. Larsson, Ibrahimovic, R. Elm ( Wilhelmsson, 81.) – Elmander (Rosenberg, 79.).

ANGLIA: Hart – G. Johnson, Terry, Lescott, A. Cole – Milner (Walcott, 61.), Gerrard, Parker, Young – Welbeck (Oxlade-Chamberlain, 90.), Carroll.

Kijev, Olimpiai Stadion. Vezette: Skomina (szlovén)

Gólszerzők: G. Johnson (49. – öngól), Mellberg (59.), ill. Carroll (23.), Walcott (65.), Welbeck (78.)

Olvasd el élő szöveges tudósításunkat is!


A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.