Öt Real-játékos lehet ma Eb-győztes + Fotó

FFT

2012. július 1., vasárnap 12:30, frissítve: vasárnap 12:30

Minden eddiginél több Real Madrid-játékos lehet ma Európa-bajnok. 1964-ben és 1984-ben négyen képviselték a klubot a kontinenstorna döntőjében. Kijevben Casillas, Sergio Ramos, Arbeloa, Raúl Albiol és Xabi Alonso nyerhet aranyérmet.

Az esti döntőben érdekelt Casillas, Sergio Ramos, Arbeloa, Raúl Albiol, Xabi Alonso ötössel együtt tizennyolc labdarúgónak adatott meg eddig, hogy a fináléban "blancóként" képviselje országát.

Az elsők Vicente, Félix Ruiz, Amancio és Zoco voltak 1964-ben. Utóbbi kettő pályára is lépett a Szovjetunió ellen (2-1), ráadásul a Santiago Bernabéuban!

A következő a német Stielike volt, aki Olaszországban lett Európa-bajnok, miután az NSZK legyőzte 2-1-re Belgiumot.

Négy évvel később a spanyolok jutottak döntőbe, de nem bírtak Párizsban a házigazdákkal. Gallego, Camacho és Santillana végigjátszotta a meccset Real Madrid részről, a fiatal Butragueno lehetett volna a negyedik, de Miguel Munoz őt nem küldte be.

Némi szünet után 2000-ben Anelka és Karembeu francia színekben lett győztes, de a döntőben egyikük sem játszott. Azon a nyáron távoztak mindketten a Real Madridból. 2004-ben Luis Figo előtt adódott nagy lehetőség, akkor Portugáliában a görögök meglepetésre felülmúlták a rendezőket.

Legutóbb spanyol-német párosítást láthattunk, ahol Casillas és Sergio Ramos Európa-bajnok lett, a vesztes oldalon Metzelder játszott mint Real Madrid-játékos.

Természetesen több olyan futballistát is lehetne még említeni, akik az adott torna idején nem, de előtte vagy utána igazolt játékosai voltak a Real Madridnak. Ilyen például Rubén de la Red, aki 2008-ban a Getafe középpályásaként lett EB-győztes. Csak abban az egy idényben nem volt a Királyi Gárda játékosa...

Benevezett madridisták az EB-döntőkben:

  • 1964: Vicente, Félix Ruiz, Amancio, Zoco
  • 1980: Stielike
  • 1984: Gallego, Camacho, Butragueno, Santillana
  • 2000: Anelka, Karembeu
  • 2004: Figo
  • 2008: Casillas, Sergio Ramos, Metzelder
  • 2012: Casillas, Xabi Alonso, Sergio Ramos, Arbeloa, Albiol

A realmadrid.com megemlít még két másik érdekességet is. Íker Casillas lett az a játékos, aki legtöbbször volt csapatkapitánya válogatottjának az Európa-bajnokságokon. Deschamps, Gullit és Maldini kilenc ilyen mérkőzéssel fejezte be pályafutását, Casillasnak a mostani elődöntő volt a tizedik. Mindent egybevetve tizenhárom EB-fellépés van mögötte, ebből nyolcszor érintetlen maradt a hálója, amikor pedig túljártak az eszén, akkor sem kapott egynél több gólt.

Forrás: madridista.hu

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.