Puskás minden idők legjobbjai között + fotó + videó

FFT

2012. augusztus 2., csütörtök 16:50, frissítve: csütörtök 20:07

Hazaérkezett Mexikóból a Hall of Fame-tagságot jelképező trófea.

Az impozáns új mexikói futballmúzeum, a páchucai FIFA Hall of Fame tizenöt futballistát emelt ki minden idők legnagyobbjai közül, s tavaly novemberi nyitásakor őket díjazták. A 2006-ban elhunyt magyar Puskás Ferencet a mexikói magyar nagykövet képviselte az ünnepségen, ő vette át az elismerést jelképező egyedi, ollózó futballistát ábrázoló trófeát is. A díj a Magyar Labdarúgó-szövetség közvetítésével jutott el Budapestre, ahol Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke csütörtökön adta át Puskás Ferencnének.

 

A ceremónián megjelent Grosics Gyula, az éppen hatvan éve olimpiai bajnokcsapat kapusa, Puskás egykori válogatott csapattársa. Ott volt az MLSZ székházában Mészöly Kálmán, korábbi 61-szeres válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány, MLSZ-elnöki tanácsadó, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, MLSZ-elnöki tanácsadó és Nyilasi Tibor, az MLSZ sportigazgatója, korábbi 70-szeres válogatott futballista valamint Szöllősi György, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója.

 

„Óriási dolog ez, amely nemcsak Öcsi, hanem az egész magyar labdarúgás elismerése is. Ez a díj emlékeztet arra, hogy az ötvenes évek elején hat éven át a magyar válogatott a legjobb volt a világon” - mondta az ünnepségen Grosics Gyula.

 

 

A mexikói intézményt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is hivatalosnak ismerte el, ezt jelzi, hogy a múzeumot Joseph Blatter, a nemzetközi szervezet elnöke avatta fel.

Puskás Ferencné így köszönte meg a férjének járó elismerést: „Váratlan kedvesség, meglepetés volt számomra ez a Mexikóból érkező kitüntetés, és nagy megtiszteltetés az egész magyar futballnak, hogy a férjemet minden idők legnagyobb játékosai közé választották egy ilyen távoli kontinensen is. Talán kevesen tudják, hogy Öcsi első tengerentúli útja éppen Mexikóba vezetett, húszévesen a Ferencváros kölcsönjátékosaként 1947-ben. Később együtt is eljutottunk ebbe a csodálatos országba, ahol mindig kedves, spanyol ajkú emberekkel, fantasztikus vendéglátással és konyhával találkoztunk, legutóbb az 1986-os mexikói világbajnokságon jártunk ott a férjemmel, hogy a magyar válogatottnak szurkoljunk és régi barátokkal találkozzunk, köztük a felejthetetlen Östreicher Emillel, aki akkor a válogatott munkáját segítette. Ismeretlenül is köszönöm szépen mindenkinek, akinek része volt ebben a meglepetésben, hogy a pachucai FIFA Hírességek Csarnoka létesítésekor gondoltak Puskás Ferencre, s ilyen kitüntetésben részesítették. Köszönöm a nagykövetségnek, a Külügyminisztériumnak, külön is a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, hogy gondját viselték ennek a trófeának és eljuttatták Magyarországra.”

 

A mexikói FIFA Hall of Fame tagjai:

Franz Beckenbauer (Németország)

Bobby Charlton (Anglia)

Johan Cruyff (Hollandia)

Eusébio (Portugália)

Garrincha (Brazília)

Lev Jasin (Szovjetunió)

Diego Maradona (Argentína)

Lothar Matthäus (Németország)

Gerd Mülller (Németország)

Pelé (Brazília)

Michel Platini (Franciaország)

Puskás Ferenc (Magyarország–Spanyolország)

Alfredo Di Stéfano (Argentína–Spanyolország)

Mario Zagallo (Brazília)

Zinedine Zidane (Franciaország)

 

Fotó: MTI

 

A szerkesztő ajánlja