Ronaldo az elődöntőbe fejelte Portugáliát + Fotó

FFT

2012. június 21., csütörtök 22:40, frissítve: csütörtök 22:57

Lejátszották az első negyeddöntőt az Európa-bajnokságon. A csehek és a portugálok találkozóján az az ember döntött, akire a legtöbben számítottak: Cristiano Ronaldo.

Meglepő volt a találkozó első negyedórája abból a szempontból, hogy a várakozásokkal ellentétben nem Portugália "nyomta falhoz" Csehországot, hanem éppen fordítva történt.

A csehek rendkívül dinamikusan játszottak, a Pepe vezérelte védelemnek bőven akadt gondja a meccs első szakaszában. Igaz, valódi helyzetig nem jutott Michal Bílek csapata, ám az ellenfél tizenhatosán való állandó jelenlétével okozott némi zavart, ekkor a labdakihozatal is problémás volt a portugálok számára.

Aztán szűk húsz perc elteltével Cristiano Ronaldóék átvették az irányítást, és éppen a Real Madrid révén alakított ki lehetőségeket. CR7 első ziccerét ugyan lökés miatt még lefújta a játékvezető (bár a lövését amúgy is védte Petr Cech), később volt egy szép, ám veszélytelen ollózása, majd a szünet előtt már a kapufát trafálta telibe egy parádés megmozdulást követően.

 

Ronaldo ollója: látványos, de eredménytelen

 

Az első félidőben sérülés miatt le kellett cserélni Hélder Postigát, akit Hugo Almeida váltott.

A folytatást követően nem sokkal Ronaldo újra a kapufát találta el, ezúttal szabadrúgásból, majd Naninak volt egy veszélyes lövése, és Almeida fejelt les miatt érvénytelenített gólt. Ezek a lehetőségek egyértelműen jelezték a portugálok nyomasztóvá váló fölényét. A csehek a védekezéssel törődtek, és arra vártak, hogy egy kontrából megindulhassanak.

Nos, hiába vártak erre, mert a portugálok csak pillanatokra enyhítettek a szorításon, majd a 79. percben egy jobb oldali beadásból Ronaldo fejelt gólt, megszerezve a meccs egyetlen, elődöntőt érő gólját. Ronaldónak ez volt a harmadik találata az Eb-n, amelyen most már valóban úgy futballozik, ahogy tőle várják.

Csehország-Portugália 0-1 (0-0)

Varsó, Nemzeti Stadion, 70 ezer néző. Vezette: Webb (angol)

Csehország: P. Cech – Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky – Plasil, Hübschman (Pekhart, 86.) – Jirácek, Darida (Rezek, 61.), Pilar – Baros. Szövetségi kapitány: Michal Bílek.

Portugália: Rui Patrício – J. Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao – Moutinho, Veloso, Meireles (Rolando, 88.) – Cristiano Ronaldo, Hélder Postiga (Hugo Almeida, 40.), Nani (Custodio, 84.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento.

Gól: Ronaldo (79.)

A mérkőzésről szóló szöveges tudósításunkat ITT elolvashatja!

Fotók: Reuters

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.