Elsüllyeszthetetlen a Spanyol Armada

Pócza Máté (FFT)

2012. június 27., szerda 23:39, frissítve: csütörtök 00:58

Spanyolország büntetőkkel zsinórban másodszor is bejutott az Eb döntőjébe, a portugálok Bruno Alves kapufáján bosszankodhatnak.

Egy bátran játszó, egyáltalán nem csak a védekezésre koncentráló portugál válogatottal találta magát szemben a spanyol armada, amely próbálta hozni a megszokott tiki-taka stílusát, de Paulo Bento csapata felkészült rá.

A meccsről percről percre készült tudósítást itt olvashatja.

Úgy ment le az első félidő, hogy komolyabb lehetőség egyik oldalon sem adódott, két spanyol helyzet volt, melyek a végén sem Álvaro Arbeloa, sem Andrés Iniesta nem találta el a portugálok kapuját. A másik oldalon Cristiano Ronaldónak (ki másnak) volt egy veszélyes lövése. Persze óriási taktikai harc folyt a pályán, kevésbé izgalmas történésekkel, egy-egy színészi teljesítmény, váratlan megindulás színesítette az első 45 percet, de gólig egyik csapat sem tudott jutni, sőt még annak közelébe sem.

A második félidő sem hozott változást, már-már unalmasan taktikus játék jellemezte a szünet után is a találkozót. Egyik csapat sem akart komolyabb energiát fordítani a támadásokra, nehogy az felesleges hibához vezessen. Lövéseket elkönyvelhettünk, de veszélyeset egyet sem.

---- A cikk folytatása ----

Olyan óvatosan akartak gólt szeretni a csapatok, hogy az persze nem is sikerült. Ha Portugália szabadrúgáshoz jutott, Ronaldo rendre fölé lődözte, a másik oldalon szintén alig találtak kaput a spanyol kísérletek. A rendes játékidő végén aztán egy kontratámadásból a portugálok roboghattak Iker Casillas kapuja felé három a kettőben, melynek végén ismét Ronaldo került – portugál szemszögből a legnagyobb – helyzetbe, de a Real Madrid támadója csúnyán fölé durrantott.

A hosszabbításban aztán olybá tűnt, egy követ fúj mindkét válogatott, arcátlanul odázták mind későbbre a döntést, mintegy a tizenegyesekre apellálva. Az első 15 perc végén aztán a meccs legnagyobb helyzetét hagyta ki Iniesta, amitől némileg felpezsdült az iram, záróakkordként pedig Sergio Ramos lőtt kapura egy szabadot: veszélyesen csapódott a felső sarok felé a labda, de elkerülte azt.

A fordulás után Jesus Navas előtt adódott nagy lehetőség, de Rui Patrício védeni tudott, a kipattanó labdát pedig Pepe hazasodorta. Érezhetően lelassult a portugál válogatott, fáradtnak tűntek Bento játékosai. A mérkőzés hajrája egyértelműen Spanyolországé volt, az izgalmak végre a tetőfokára hágtak, de döntés így sem született.

A drámai büntetőpárbajban végül a címvédő diadalmaskodott, Cesc Fabregas kapufás tizenegyese juttatta döntőbe a spanyolokat.

Portugália-Spanyolország 0-0 (tizenegyesekkel: 2-4)

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.