Szélcsatornában tesztelték a leendő debreceni Nagyerdei Stadiont

FFT

2012. június 26., kedd 15:58, frissítve: kedd 16:08

A debreceni Nagyerdei Stadion tervezési szakaszának egyik utolsó állomásaként szélcsatornás laboratóriumban tesztelték a leendő aréna tetőszerkezetének teherbírását - tájékoztatta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere kedden az MTI-t.

Ismertetése szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Áramlástan Tanszékének szakembereitől kapott anyagból kiderül, hogy a szélcsatornás vizsgálati eredmények és a szabványok alapján történt számítások között a szélterhek tekintetében jelentős eltérés mutatkozik.

Ez azt jelenti, hogy a maketten elvégzett, a szélnyomás eloszlására és intenzitására is kiterjedő áramlástechnikai vizsgálatok jelentős anyagi megtakarítást eredményeznek a projekt során - részletezte.

Arról, hogy ez a megtakarítás mekkora lehet, Kósa Lajos néhány héttel későbbre - a tervezési szakasz lezárása utánra - ígért tájékoztatást.

Dezső Zsigmond statikus tervezőnek és csapatának tekintettel kellett lennie arra, hogy az irányadó európai szabvány számos tetőformát és beépítési körülményt részletez, mégis megesik, hogy az egyedi környezeti viszonyok miatt a valóságban eltérőek a szabványtól a szélnyomás-értékek. 

A vizsgálat a tervezett stadion méretarányos modelljén a fákat és a stadion környéki domborzati viszonyokat is figyelembe vette, a szakemberek így pontosan kapták meg a terhelési értékeket. Az eredmények felhasználásával véglegesíthető a tetőszerkezet, valamint biztosítható, hogy a játéktér füves talaja megfelelően szellőzzön, ne menjen tönkre a pálya - adott tájékoztatást Kósa Lajos.

A városvezető hozzátette: július derekán lezárulhat a tervezés, utána pedig - még a nyáron - kiírhatják a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást.

Az új - 20020 férőhelyesre tervezett - Nagyerdei Stadion koncepciós terveit májusban mutatták be, akkor elhangzott, hogy a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak. A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként - Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével - bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas lesz.

Az aréna építése és környezetének rekonstrukciója a tervek szerint ősszel kezdődhet és 2014 tavaszán fejeződhet be. A beruházás hozzávetőlegesen 12 milliárd forintba kerül majd.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.