Szenvedélyes csaták a C csoportban

Tolnai Balázs (FFT)

2012. június 18., hétfő 13:30, frissítve: hétfő 13:45

Elérkeztünk a C csoport harmadik, azaz záró fordulójához. Az olaszok nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis spanyol-horvát összefogás pecsételheti meg sorsukat.

 


Az eddig lejátszott két körben csupán az vált biztossá, hogy az írek semmiképpen sem juthatnak az Eb negyeddöntőjébe. Nincs könnyű helyzetben az olasz és a horvát válogatott sem. Az olaszok eddig mindössze két pontot szereztek, tehát mindenképpen győzniük kell az írek ellen. A történet azért nem ilyen egyszerű! Amennyiben a spanyolok pontot ajándékoznak déli szomszédunknak, akkor az olaszok nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetnek. Viszont a horvátoknak nagyon nehéz lesz az a pontszerzés…

A csoport egyértelmű favoritjai a spanyolok. Amennyiben győznek, az első helyen lépnek tovább. Pontvesztés esetén már komoly matematikai számításokat kell végeznünk. Kinek mik az esélyei?

Spanyolország a csoport élén zár, ha nyer a horvátok ellen, vagy úgy játszik döntetlent, hogy legalább két találatot szerez. Még a kevesebb gólt hozó, vagy gól nélküli döntetlennel záruló meccs is tökéletes Torreséknek, ha az olaszok nem verik meg az íreket. Amennyiben a Squadra Azzurra legfeljebb három góllal, vagy 4-0-ra veri meg az íreket.

Másodikok lesznek a spanyolok ha 0-0-s vagy 1-1-es döntetlennel zárul a Horvátország elleni mérkőzésük, és az olaszok néggyel verik az íreket úgy, hogy minimum öt gólt szereznek. Akkor is továbbjut a regnáló bajnok, ha kikap, de Olaszország sem nyer.


Horvátország mindenképpen csoportelső lesz
, ha legyőzi a spanyolokat. De vajon erre mekkora az esély? A fogadóirodák átlagosan tízszeres pénzt fizetnének érte… Elérhetőbbnek tűnik a második pozíció. A horvátok ott lesznek a negyeddöntőben, ha Olaszország és Horvátország sem tud győzni. Akkor is biztos továbbjutók Bilicék, ha 1-1-es döntetlent érnek el a spanyolok ellen úgy, hogy az olaszok legfeljebb egy góllal nyernek, de még egy 2-0-s olasz siker is belefér a 3-1-es írek elleni győzelmük miatt.

Mi a helyzet Pirlóékkal? A többség őket várja a második helyre. Olaszország csoportelső lesz, ha a spanyolok erejéből csak gól nélküli döntetlenre futja a horvátok ellen és az olaszok bezúzzák az íreket. Amennyiben a spanyol-horvát meccs 1-1-es döntetlennel zárul, az olaszoknak legalább néggyel kell nyerniük úgy, hogy minimum ötször találnak az ír kapuba.  Abszurd, nem igaz?

A második hely, amit az olasz szurkolók elvárnak, a következő feltételek teljesülése mellett lehet meg: ha a horvát-spanyol összecsapás 1-1-es remivel zárul, és legalább kettővel nyernek, minimum három gólt jegyezve, esetleg 4-0-s diadalt aratva. Akkor is második Olaszország, ha legyőzik az íreket és nem lesz döntetlen a spanyol-horvát.


Emlékeznek még 2004-re? Az olaszokat akkor bizony két skandináv válogatott csúnyán lóvá tette. A dánok és a svédek 2-2-es döntetlent játszottak a csoport utolsó mérkőzésén, így a három ötpontos csapat közül az olaszok voltak a zokogó harmadikok.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Lapozzon!


---- Oldal címe ----

Az olaszoknak tehát agyon kellene vernie az íreket és imádkozniuk, hogy ne legyen 2-2, vagy több gólos döntetlen a másik mérkőzés. Ám az írek fogadkoznak. „Szeretnénk az utolsó mérkőzésen is mindent megtenni a szurkolóinkért. Nem adhatjuk fel egy pillanatra sem, különben cserben hagynánk őket!” – mondta Keith Andrews.

De nem Andrews az egyetlen, aki ma képes lenne akár meghalni a pályán a sikerért. „Az utolsó tíz percét sosem felejtem el a spanyolok elleni meccsnek! A szurkolóink még 4-0-s hátrányban is kitartóan szurkoltak nekünk. Félelmetes hangulatot teremtettek. A meccs után a szállodánál is vártak minket. Szurkoltak, énekeltek és tapsoltak. Mindenki meghatódott a csapatból. Nem tudtuk, hogy ezt mivel érdemeltük ki. Az olaszok ellen a szurkolóinkért focizunk, mert valamit adnunk kell nekik!” – nyilatkozta Sean St Ledger, aki a horvátok ellen fejjel volt eredményes.


Az olaszok nem törődnek az ír érzelmekkel.
„Egységes a csapatunk. Szerintem nagyon jó csoportba kerültünk, kár, hogy a spanyolok és a horvátok ellen nem tudtunk nyerni. Hiába vagyunk jelenleg a harmadik helyen, az utolsó meccsen minden esélyünk meg lesz a továbbjutás kivívására. A sorsunk a saját kezünkben, meg kell vernünk az íreket!” – fejtette ki az igen optimista Claudio Marchisio.

A horvátok az olaszoknak üzentek. „Csak egy dolgot tudok mondani: sportolók vagyunk, büszke és átlagos emberek. Nem gondolkodunk a trükközésben, és nem is fogjuk ezt megtenni. A spanyolok pedig ugyanezt fogják mondani” – fogalmazott a spanyolok elleni találkozó előtt a horvát válogatott szövetségi kapitánya, aki reméli, ezek után már megnyugodnak Olaszországban, és felhagynak a különböző rémképek gyártásával. Bővebben itt!


A spanyolok kisegítenék a paranoiás olaszokat. Az AS közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek döntő többsége nem támogatja, hogy adott esetben veszélyes spekulációval dőljön el a C csoport: azaz elvetik, hogy a horvátok ellen „véletlenül” 2–2-re végezzen a világ- és Európa-bajnoki címvédő, ami biztosan az olasz válogatott kiesését jelentené.
Bővebben itt!

Bármi megtörténhet ma! Nyerhetnek akár az írek és a horvátok is, hogy a feje tetejére álljon a világ....

 

C-csoport, harmadik forduló

Spanyolország-Horvátország Tv.: Sport 1

Olaszország-Írország Tv.: m1

Mind a két mérkőzés 20:45-kor kezdődik.

 

Tippelje meg a két mérkőzés végeredményét, hogy megnyerje a dedikált Real Madrid-mezt. Részletek itt!

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.