Szepesi FIFA-kitüntetést kap - Blatter már Budapesten

FFT

2012. május 19., szombat 12:49, frissítve: hétfő 19:46

A FourFourTwo információi szerint megérkezett Budapestre Sepp Blatter FIFA-elnök, és szintén friss értesülés, hogy a jövő csütörtökön kezdődő 62. FIFA-kongresszuson FIFA-érdemrendet ad át dr. Szepesi Györgynek, a legendás rádióriporternek és korábbi MLSZ-elnöknek.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a jövő héten Budapesten tartja 62. kongresszusát, és a több mint ezerfős csütörtöki, pénteki kongresszus előtt, hétfőn és kedden ugyancsak a magyar fővárosban ülésezik a FIFA vezető testülete, a 24 tagú Végrehajtó Bizottság.


A vb-ülést az InterContinental hotelben rendezik, a kongresszus eseményeinek a Hungexpo területe, a csütörtöki ünnepélyes megnyitónak a Budapest Kongresszusi Központ ad majd otthont. Feltehetően itt adják majd át a FIFA idei kitüntetéseit is, közöttük az idén 90 éves dr. Szepesi Györgynek adományozott FIFA-érdemrendet. A legendás rádióriporter, aki 1978 és 1986 között az MLSZ elnöki tisztét is betöltötte, tizenkét éven át (1982-1994) volt a FIFA vezető testületének tagja, amelynek következtében egyike az „örökös tiszteletbeli tagok” szűk csoportjának. 1954 óta minden labdarúgó-világbajnokságon ott volt mint riporter vagy sportdiplomata, a legutóbb Dél-Afrikában is, Sepp Blatter FIFA-elnökkel személyes jó kapcsolatot ápol. Szepesi György a magyar FourFourTwo magazin állandó szerzője, honlapunk bloggere.


A kongresszus háromnyelvű programfüzete letölthető itt: http://www.fifa.com/mm/document/affederation/bodies/01/62/06/11/fifaagenda2012.pdf

A különféle éves beszámolók és a világversenyek státuszjelentései mellett például arról is döntenek a küldöttek, hogy felvegyék-e a már most is a világ legtöbb országát tömörítő szervezet (a FIFA több tagot számlál, mint az ENSZ) tagjainak sorába Dél-Szudánt. A FIFA közel egyhetes budapesti rendezvénysorozata, amelyet a fővárosi közgyűlés is többmillió forinttal támogat, már vasárnap elkezdődik különféle bizottsági ülésekkel, Sepp Blatter elnök pedig információink szerint már pénteken este megérkezett Magyarországra.

 

Budapesten legutóbb 1930-ban rendeztek FIFA-kongresszust (az utolsó döntéseket itt hozták meg az első, azon a nyáron megrendezett világbajnoksággal kapcsolatban, mindebben döntő érdemei voltak Fischer Mór FIFA-alelnöknek), és egyszer még korábban, több mint száz éve, 1909-ben is volt FIFA-közgyűlés a magyar fővárosban.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.