Trónfosztásra készülnek a franciák

FFT

2012. június 23., szombat 15:54, frissítve: vasárnap 13:00

Az előző vb-n és Eb-n is leszereplő, még a csoportban elbukó franciák nagy skalpra vágynak: az Eb- és vb-címvédő spanyolokat akarják ma legyőzni a negyeddöntőben.

Négy Eb-aranyérem tulajdonosai csapnak ma össze az elődöntőbe jutásért az Európa-bajnokságon: a címvédő spanyolok (1964, 2008) és a franciák (1984, 2000) is kétszeres győztesek. A múlt alapján óriási csata várható, s noha a jelen futballja Franciaországban szegényesebb, Laurent Blanc fiai nem fognak feltartott kézzel pályára lépni, az egészen biztos. A franciák trónfosztásra vágynak, és egy címvédő elleni diadallal ünnepelnék Zinedine Zidane 40. születésnapját, míg a spanyoloknak sok törlesztenivalójuk van: az 1984-es Eb-döntőért, a 2000-es negyeddöntőért és a 2006-os vb-nyolcaddöntőért is tartoznak a franciáknak.

A spanyolok veretlenek eddig az Eb-n, az olaszok elleni 1-1-es döntetlen után az íreket lemészárolták (4-0), és a horvátokat is bedarálták (1-0). Annak ellenére, hogy David Villa sérülése dilemmát okozott a csatársorban, szépen szállítják a gólokat, Fernando Torres és a „vészcenter”, Cesc Fábregas is már két-két gólos. Vélhetően a Chelsea csatára fog a franciák ellen is kezdeni a támadósor élén, de Vicente del Bosque mesternél sosem lehet tudni, szeret mostanában meglepetéseket okozni. A védelemben azonban a stabilitásra tesz, az Arbeloa-Ramos-Piqué-Alba néygest aligha bontja meg, mivel semmi oka rá. A középpályán és a támadósorban már lehet variálni. Vélhetően marad a három középpályás és a három támadó (bár ezt a sokmozgásos spanyol csapat játékában nem kell szó szerint venni). A középpályán alighanem szerepet kap ismét Busquets, Xabi Alonso és Xavi, elöl pedig a két szélről David Silva és Iniesta, középről Torres rohamozhat. Amennyiben szokása szerint tudja uralni a középpályát, és sokat tud passzolni a spanyol csapat, jó esélye lesz a győzelemre, a csoportmeccseken láthattuk, hogy a francia együttes igencsak sebezhető, noha az elmúlt évekhez képest jobb szellemiségű csapat.

Laurent Blanc francia szövetségi kapitány legfőbb gondja (azon túl, hogy a védelem tengelyéből hiányozni fog Phillippe Méxes eltiltás miatt), hogy miként tudja megfékezni a középpályán a spanyol dominanciát, amely az előre játékban is remek, és a védekezést is jól segíti. Kérdés, hogy M’Vila és Diarra mellett Cabaye szerepet kap-e. illetve Samir Nasri melyik részén fog játszani a pályának, a svédek ellen meglehetősen idegenül mozgott a jobb oldalon, amikor csereként beállt. Könnyen elképzelhető, hogy három védekező középpályást is bevet egyszerre Blanc Iniestáék lefékezésére. Elöl pedig variálhat, hogy Nasri, Ménez, Ben Arfa, Malouda, Ribéry közül ki, és milyen variációban segítse az éket, Karim Bernzemát.

 

Eb-negyeddöntő

Spanyolország-Franciaország

Doneck, 20.56 (TV. m1). Vezeti: Nicoal Rizzoli (olasz)

 

A várható kezdőcsapatok:

Spanyolország: Casillas – Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba – Busquets, X. Alonso, Xavi – Iniesta, Torres, D.Silva

Franciaország: Lloris – Debuchy, Rami, Koscielny, Clichy – Diarra, Cabaye, M’Vila – Ribéry, Nasri - Benzema

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: „Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán”

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.